Belföld

Lemondott az amerikai pénzügyminiszter

Váratlanul bejelentette lemondási szándékát pénteken az Egyesült Államok pénzügyminisztere.

Amerikai kormányforrások szerint Paul O’Neill “a Fehér Ház kérésére” nyújtotta be lemondó nyilatkozatát Bush elnöknek.

Ugyancsak távozik Lawrence Lindsey, Bush gazdaspolitikai főtanácsadója. O’Neill szóvivője szerint a miniszter “néhány héten belül” távozik. Az elnöknek írt, igen rövid levelében csak annyi áll, hogy “kiváltságnak” tekintette a nemzet szolgálatát, de indokot a nyilatkozat nem tartalmaz.


A Reuters által idézett washingtoni források szerint a Fehér Ház a gazdasági kormányzat jelentős átalakítására készül, független elemzők azonban úgy vélekednek, hogy a lemondás valós oka a miniszter korábbi, a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos túlzott derűlátása, időnként piaci és diplomáciai vihart kavaró stílusa és az állami gazdaságösztönzéssel szembeni ellenállása volt. O’Neill korábban az Alcoa alumíniumipari csoport elnök-vezérigazgatója volt.


A Fehér Ház nem kommentálja a lemondást

A Fehér Ház nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mikor nevezik ki az utódot a pénteken lemondott Paul O’Neill pénzügyminiszter és Lawrence Lindsey, az elnök gazdasági főtanácsadója helyére. Lindsey lemondása bonyolítja a helyzetet, mert benne a piac korábban O’Neill utódját látta. Hivatalos forrás szerint O’Neill a Fehér Ház kérésére mondott le, Lindsey távozását azonban egyelőre nem kommentálták.

A New York-i értéktőzsdét megrázta pénteken a vártnál nagyobb munkanélküliségi adat novemberről, majd a pénzügyminiszter lemondása, de később gyorsan csökkentek a veszteségek, mert a piac bizakodik, hogy most már inkább megvalósulhatnak afféle kormányzati elképzelések, mint például az osztalékadó kettős adóztatásának eltörlése.

Közép-európai idő szerint fél öt után a DJIA mutató 19,67 pontos, azaz 0,21 százalékos veszteségben volt a csütörtöki záróhoz képest, a Nasdaq összetett mutatója pedig 6,88 pontos, azaz 0,49 százalékos nyereségnél tartott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik