Belföld

Greenpeace-tüntetés a verespataki bánya ellen

A verespataki aranybánya tervezett megnyitása ellen tüntettek Bukarestben a Greenpeace aktivistái. A környezetvédők ismertették az Európai Jogi Egyetemen készült szakvéleményt is, amely szerint a beruházás technológiája és megvalósításának egyes körülményei az Európai Unió és a nemzetközi jog normáit sértik.

A romániai Verespatakon tervezett aranybánya megnyitása ellen tüntettek csütörtökön Bukarestben a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet aktivistái. A szervezet mintegy félszáz, több európai országból érkezett tagja sárga ruhába öltözve két hatalmas transzparenst feszített ki a román főváros egyik központi terén álló diadalív előtt. A december elsejei nemzeti ünnep alkalmával elhelyezett koszorúkat eltakaró transzparenseken a verespataki beruházás leállítását követelő felirat, valamint egy olyan figyelmeztetés volt olvasható, hogy ez a terv Románia EU-tagságát veszélyezteti.

Az engedély nélkül tiltakozókat a csendőrség közel egy óra elteltével, különösebb incidens nélkül kiszorította a térről.

A Greenpeace képviselői a tiltakozó akció előtt sajtóértekezleten ismertették azt a tanulmányt, amelyet a bécsi Európai Jogi Egyetem két tanára készített a tervezett aranybánya megnyitásának jogi vonatkozásairól. A tanulmány szerint a ciántechnológia alkalmazása ellentétes az Európai Unió bányászati tevékenységet szabályozó környezetvédelmi előírásaival. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy Románia a nemzetközi gyakorlatban elismert alapvető emberi jogokat sértene meg, ha erőszakkal elköltöztetnék az elbontásra ítélt Verespatak település lakóit otthonaikból. Az előzetes tervek szerint mintegy 900 családnak kellene elköltöznie otthonából. Mostanáig 60-70 család adta el házát és telkét a bányászati koncessziót kapott Gold Corporation vállalatnak.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik