Belföld

Csalódhat az ország a csatlakozást követően

Jelenleg Magyarországon senki sem kételkedik abban, hogy az április 12-re kiírt európai uniós népszavazás pozitív eredménnyel végződik, 2004. májusa után azonban sokan kiábrándulhatnak az unióból.

Minden közvélemény-kutatás azt jelzi, hogy a választásra jogosultaknak legalább a 70 százaléka igennel fog szavazni. Szociológusok azonban óva intenek a túlzott optimizmustól. A tagjelöltek jelen pillanatban nem elégedettek az Európai Unió eddigi pénzügyi ígéreteivel.


A Handelsblatt pénteki száma Mádl Ferenc köztársasági elnök egyik vezető munkatársára hivatkozva írta azt, hogy sok polgár túlzott várakozása a 2004-es belépés után csalódásba csaphat át. A lap szerint azonban mindenekelőtt Orbán Viktor volt miniszterelnök számol pesszimista hangulattal a belépést követően.


A Düsseldorfban szerkesztett újság cikkében megjegyezte, hogy az alkotmány tervezett módosításával a szuverenitás bizonyos része átkerül az Európai Unióhoz. Idézte a fideszes Szájer Józsefet, aki szerint a polgári erők számára a nemzeti érdek elsőbbséget élvez, miközben a szocialisták “internacionalisták”.
– Mi az eurorealizmust képviseljük, szemben a szocialisták euroszervilitásával – mondta Szájer József a Handelsblatt szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik