Belföld

Romlik az USA megítélése a világban – kiábrándult muzulmán országok

Romlik az Egyesült Államok megítélése a nagyvilágban, különösképpen a muzulmán országokban egy nemzetközi felmérés szerint. Leginkább a törökök és pakisztániak ábrándultak ki.

A Pew közvélemény-kutató intézet 44 országban végzett felmérést összesen 38 ezer személy megkérdezésével. A szerdán közzétett adatok szerint az idén 19 országban kedvezőtlenebb az Egyesült Államokról kialakított kép 2000-hez viszonyítva (két évvel ezelőtt csak 27 országot érintett a felmérés).

Törökországban csökkent a legnagyobb mértékben – 52 százalékról 30 százalékra – azok aránya, akik jó véleménnyel vannak az Egyesült Államokról. Pakisztánban 23 százalék helyett már csak a lakosság 10 százalékának van pozitív képe Amerikáról. Egyiptomban a megkérdezettek 69, Jordániában pedig 75 százalékának rossz véleménye van Amerikáról.

A nigériaiak, oroszok és az üzbégek egyre pozitívabban gondolnak az USA-ra

Nőtt viszont az Egyesült Államokat kedvezően megítélők aránya Nigériában (46-ról 77 százalékra), Üzbegisztánban (56-ról 85 százalékra) és Oroszországban (37-ről 61 százalékra).

A franciák, a németek és az oroszok háromnegyede szerint Washingtont a kőolaj motiválja abban, hogy háborúzna Irakkal, míg az amerikaiaknak csak a 22 százaléka gondolja ugyanezt. A németek, a franciák és az oroszok többsége ellenzi a katonai intervenciót Szaddám Huszein megdöntésére.

Nagy-Britanniában, Kanadában és Olaszországban a megkérdezettek legalább 70, Franciaországban és Németországban pedig mintegy 60 százalékának kedvező a véleménye az Egyesült Államokról.

Madeleine Albright volt külügyminiszter, a Pew intézet felmérésének vezetője úgy vélte, hogy az adatokat nagymértékben befolyásolhatta az a tény, hogy az Egyesült Államok a világ egyetlen szuperhatalma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik