Belföld

Románia és Bulgária is több EU-támogatást kér

Újabb erőpróbának néz elébe az Európai Bizottság: a 2004-ben csatlakozó országok részéről megfogalmazott és makacsul fenntartott többlet-támogatási kérések mellé most két újabb igény csatlakozik. Románia és Bulgária sem akar lemaradni, a csatlakozási feltételek teljesítéséhez a felajánlottnál nagyobb támogatást kér.

– Romániának több pénzre van szüksége ahhoz, hogy felkészüljön az EU-csatlakozásra – állította Brüsszelben Hildegard Puwak, Románia európai integrációért felelős minisztere azt követően, hogy az Európai Bizottság már javaslatot tett a Romániának és Bulgáriának szánt pénzalap bővítésére. Eszerint 2004-től 20 százalékkal növekedne a támogatás összege, majd 2006-ban a növekedés mértéke 40 százalék lenne.

Románia jelenleg körülbelül 700 millió eurót kap évente. 2006-ban az országba egymilliárd eurónál nagyobb összeg jutna, s ezzel Románia rekordot dönt: Günther Verhaugen bővítésügyi biztos szerint Románia kapja majd az EU által valaha is nyújtott legnagyobb támogatást.

Ennek ellenére a román hatóságok úgy vélik, az Európai Bizottság és Bukarest között létrejött megállapodásban foglalt prioritásokat tekintve a támogatás összegének nagyobbnak kellene lennie. Az EU-Románia együttes tanács brüsszeli ülésén Hildegaard Puwak ismertette a román aggodalmakat, ám nem kapott biztató választ. Románia most a koppenhágai csúcstalálkozótól vár számára kedvező fordulatot. Tételesen azt, hogy ott ismertetik Románia úgynevezett road-map-jét, amely meghatározza az elvégzendő feladatokat, majd megerősítik a 2007. január elsejei csatlakozási időpontot, s végül bejelentik, hogy 2004 és 2006 között Románia milyen többlet-támogatásokra számíthat, nyilatkozta Vasile Puscas, Románia EU-integrációval megbízott főtárgyalója.

Romániai sajtóértekezletén Vasile Puscas hangsúlyozta, hogy a 2004-es EU-bővítést követő európai parlamenti választások valamelyest lassíthatják majd a csatlakozási folyamatot, s a választásokat követően Románia egy teljesen új összetételű európai hatalommal áll majd szemben, a román vezetés összességében mégis derűlátó az ország csatlakozási esélyeit illetően.

A mielőbbi csatlakozási cél elérésének érdekében Bulgária is több támogatáshoz próbál jutni, nyilatkozta az EUobservernek Stanislav Daskalov, Bulgária európai uniós nagykövete. A bizottság által kínált 40 százalékos támogatásnövekedéssel kapcsolatban a bolgár politikus azt mondta: az jócskán alul marad Bulgária elvárásain, ők ugyanis legalább 50 százalékos növekedésben bíztak. Stanislav Daskalov ugyanakkor belátta, hogy az országnak jelentősen javítania kell a támogatások befogadóképességén.

Szakértők szerint a két országnak alig van esélye elvárásainak beteljesülésére, hiszen az EU jelenleg kemény tárgyalásokat folytat a 2004-ben csatlakozó tíz ország pénzügyi csomagjáról. Magyarország, Lengyelország, Szlovénia és Csehország szintén a pénzalapok növelését kéri, s ezek az országok még a koppenhágai csúcsértekezletig is csak abban az esetben hajlandóak lezárni az egyeztetéseket, amennyiben követeléseik sikerrel járnak.

A helyzet ismeretében a bolgár nagykövet megfogalmazta a várhatóan 2007-ben csatlakozó két ország valós aggodalmait: az első csatlakozási hullámot követően mi marad a most még kívül maradóknak? Románia ugyanakkor attól is tart, hogy a tíz országgal folytatott nehéz egyeztetések következményeként az Európai Bizottság képtelen lesz majd koncentrálni a csatlakozási feladatcsomag megújításával és az anyagi támogatás növelésével kapcsolatos román igényekre.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik