Belföld

Pozitív nap a tőzsdéken – az ECB döntését várja a piac

A BUX csütörtökön 32,30 pontos emelkedéssel 8052,44 ponton nyitott. Ezzel összhangban emelkedésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén a megkérdezett elemzők is.

- Bár a külföldi tőzsdéken megtorpant az emelkedés, összességében pozitívak a kilátások, így erősödés várható a magyar börzén - mondta el Kaposi Zsolt, az OTP Bank Rt. elemzője. A szakértő szerint növekszik a külföldi befektetők érdeklődése a térségbeli országok részvényei iránt, ezt támasztja alá az utóbbi napok erős forgalma is a BÉT-en.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője úgy véli, az európai tőzsdeindexeket követve emelkedhet a BUX. - Az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntése előtt mérsékelt optimizmus jellemzi az európai börzéket. A piacok 50 bázispontos kamatvágásra számítanak, ami élénkülést hozhat az európai tőzsdéken - fejtette ki.

A forint csütörtökön reggel 14,25 százalékon nyitott a sáv erős oldalán a bankközi devizapiacon, fél óra múltán 14,40 százalékig erősödött külföldi forintvásárlások hatására. Szerdán késő délután 14,22 százalékon állt a forint. Az eurót nyitáskor 236,70/90 forinton jegyezték, 9.30-ra 236,35/55 forintra mérséklődött az árfolyama. Előző nap délután 236,80/90 forint volt a közös európai pénz jegyzése. A dollár reggel a paritáson állt az euróval szemben a nemzetközi piacokon. Budapesten 236,20/40 forint volt az árfolyama.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik