Belföld

Kimerülőben az adóskonszolidációs keret

A jogosnak ítélt hiteltámogatásnak csak 87,5 százalékát kaphatják meg az államtól idén a gazdák, mivel a rendelkezésre álló 60 milliárd forintos pályázati keret szűknek bizonyult.

Az agrár-adóskonszolidációra határidőig több mint 48 ezren jelentkeztek, s összesen 68,5 milliárd forint támogatást kértek ­- tudta meg a Magyar Hírlap. A gazdálkodók december 6-13 között nyújthatják be az APEH-nél dokumentumaikat, s az adóhatóság még szilveszter előtt kifizeti a jogos járandóságukat.

Tegnap a parlamentben az ellenzék azzal vádolta a kormányt, hogy az adóskonszolidációval csak a szövetkezeti lobbit szolgálja, a családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók, gazdaszövetkezetek kimaradnak belőle. A felvetésre Szanyi Tibor földművelésügyi politikai államtitkár számokkal válaszolt: a pályázatra csaknem 50 ezren jelentkeztek, márpedig a szövetkezetek száma ezer körülire tehető. Nemcsak a gazdákat, hanem a teljes élelmiszergazdaságot sújtja az erős forint. Számítások szerint a forint magas árfolyama csak az idén 70-72 milliárdos árbevétel-kiesést okoz az agráriumban. Ezért az ágazat képviselői az árfolyam-politika lazítását szorgalmazzák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik