Belföld

Januárban érkeznek az iraki tolmácsok?

Eddig a magyar hatóságok nem ellenőrizték teljeskörűen a taszári bázison megforduló katonákat. A január végétől érkező irakiakat szigorúan átvilágítják. A honvédelmi miniszter tájékoztatta a környező települések aggódó vezetőit. Úgy látszik, a kedélyek megnyugodtak.

Két turnusban 2003. január végén és február elején érkeznek Taszárra az iraki közigazgatásban részt vevő első civil katonai együttműködők – értesült a Magyar Hírlap. Az USA-tól hivatalos felkérés ez idáig nem érkezett, diplomáciai csatornákon keresztül azonban már megfogalmazódott az igény arra, hogy Magyarország civil katonai együttműködés keretében tegye lehetővé, hogy a taszári bázison kiképzés folyhasson.

A múlt héten közölte a Washington Post, hogy az amerikai külügyminisztérium számos országot megkeresett azzal a kéréssel, hogy területén iraki ellenzékieket képezhessen ki. A lap kormányforrásokból úgy értesült, hogy közeli a megegyezés Magyarországgal, amely az egyik kiképzőbázist biztosítaná. A magyar kormányszóvivő erre reagálva azt közölte, csupán tolmácsok kiképzéséről van szó Taszáron. Egy másik forrás pedig az iraki emigránsok államigazgatási feladatok ellátására való kiképzéséről beszélt.

A környékbeliek megnyugtatására Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, a nemzetbiztonsági kabinet vezetője szerdán Kaposvárott tájékoztatta a települések vezetőit, valamint a megyei közgyűlés elnökét. Összesen 2000-2200-an érkeznek a támaszpontra – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak a miniszter. Fegyveres kiképzés nem lesz, erre a bázis nem is alkalmas, és a magyar fél ragaszkodott ahhoz, hogy az ide érkezők harci bevetésben ne vegyenek részt. A majdan az iraki közigazgatásban részt vevő civil katonai együttműködőket az ottani helyi, valamint a koalíciós erőkben szolgáló katonák szokásaival ismertetik meg. Minden irakira egy kiképző-kiszolgáló személy jut. A felkészítés akár három hónapig is eltarthat.

A miniszter azt is megjegyezte, hogy az amerikai és a magyar biztonsági szolgálat folyamatosan egyeztet az ide érkezőkről. A támaszpontot a kiképzés ideje alatt csak a kiképzők hagyhatják el. Az objektumot az amerikai és a magyar katonák kettős őrsége vigyázza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik