Belföld

A HP Magyarországon – terjeszkedik?

A HP gyártóberuházás Magyarországra telepítését fontolgatja - erősítette meg csütörtökön a cég regionális alelnök-vezérigazgatója Budapesten.

Matti Virtanen, az amerikai számítástechnikai cég, a HP regionális alelnök-vezérigazgatója nem bocsátkozott részletekbe a tervezett magyarországi
A HP Magyarországon – terjeszkedik? 1

beruházás kapcsán. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Magyarországon nemcsak hardvergyártást terveznek, hanem erősíteni kívánják a jelenlétüket a szoftverkészítésben és más high-tech üzletágakban is.

Korábban már a magyar sajtóban felvetődött, hogy a HP esetleg nyomtatókat (Népszabadság), mások szerint (Napi Gazdaság) pedig számítástechnikai berendezéseket gyártana itthon. A csütörtöki sajtótájékoztatón Virtanen azonban nem kommentált semmilyen további részletet az üggyel kapcsolatban.

Egyetértenek a miniszterrel

A finn Virtanen elmondta, hogy csütörtökön találkozott Kovács Kálmán informatikai miniszterrel is. A HP-menedzser szerint a miniszter egyetértett azzal a gondolattal, hogy Magyarországnak – Finnországhoz hasonlóan – egyre inkább a tudásiparágakra kell koncentrálnia, így a magasabb hozzáadott értékű gazdasági tevékenységek ösztönzése is fontos.

Virtanen elmondta, hogy a HP hamarosan átadja miskolci új projektjét, az úgynevezett digitális falut. Ez az észak-magyarországi város egyetemén működik majd.


Takarékos ötletek 

A HP-vezető hangsúlyozta: fel vannak készülve az együttműködésre olyan országokkal, amelyek költségvetése – akárcsak Magyarországé – igencsak feszített. Olyan megoldásokat javasolnak, amelyek a működésük során eredményeznek megtakarításokat, illetve többletbevételeket. 

Közös kormányzati programokat szeretnének


A HP szeretne Magyarországon is részt venni olyan közös, kormányzati és magáncégek együttműködésén alapuló programokban (public-private partnership), amelyek révén például a digitális kormányzati ügyintézésben segíthetne a cég. Így például Virtanen megemlítette a lengyelországi projektjüket, amelynek során a HP 40 millió dollárt beruházott az elektronikus jogosítvány-kiadás rendszerébe. A cég most a kiadott jogosítványok számával arányosan kapja díjazását.

Romániában az egészségbiztosítási rendszer működtetésében vesz részt a HP. Ott egy 150 millió dolláros projektet hajtanak végre. Ennek révén a román állam 100 millió dollárral növelheti biztosítási bevételeit, mindössze egy év leforgása alatt.


IT-cégek mint közüzemi szolgáltatók


A HP-alelnök elmondta, hogy cége a legújabb számítástechnikai irányzatoknak megfelelően szinte közüzemi szolgáltatásként kínálja majd termékeit. Ahogyan mostanában a vizet, az áramot “árulják” a közszolgáltatók, a jövőben a számítástechnikai kapacitásokat is hasonló szisztémában bocsátják a megrendelők rendelkezésére. Virtanen elmondta, már meg is jelent az első ilyen termékük, az úgynevezett Utility Data Center (Közüzemi Adatközpont).


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik