Belföld

Európa Filmhét a Művész moziban

A Budapest Film idén december 5-15. között rendezi meg tizenkettedik alkalommal az Európa Filmhetet. Helyszíne ez alkalommal is a budapesti Művész mozi, ahol 11 napon át 25 alkotást láthatnak a kortárs európai filmek iránt érdeklődők.

A rendezvény fő gerincét 15 játékfilm alkotja: látható lesz többek között Ken Loach Cannes-ban díjazott, és több Európai Filmdíjra jelölt alkotása, az Édes kamaszkor, a 101 Reykjavíkkal már nálunk is sikert aratott Baltasar Kormákur izlandi rendező vadonatúj filmje, a Tenger. További kiemelkedő bemutatók között található az olasz Emanuele Crialese munkája, a Grazia szigete, mely májusban kezdte diadalútját Cannes-ban, és a kritikusok az év egyik legnagyobb felfedezettjének tartják.


Európa Filmhét a Művész moziban 1

Meztelenkedés (Nackt)


A programból nem hiányoznak a könnyedebb alkotások sem: Doris Dörrie német rendező ezúttal egy szemtelen vígjátékkal, a Meztelenkedéssel provokálja nézőit. A botrányfilmek között szerepel a Führer Ex, mely a kelet-németországi neonácik világába enged betekintést, valamint a családon belüli erőszakot sokkolóan feldolgozó Enyém vagy!, főszerepben két világsztárral, Sergi Lopezzel (Harry, aki jót akar) és Paz Vegaval (A szex és Lucía). Szerepelnek a programban filmek Svéd-, Lengyel-, Cseh-, Török-, Görög-, Oroszországból, valamint Belgiumból is.

A Kaukázus örök foglya címmel külön blokkban emlékezik meg az Európa filmhét a szeptemberben tragikus körülmények között elhunyt orosz színész-rendezőről, ifj. Szergej Bodrovról. A programban szereplő nyolc filmje között van a világsikert aratott a Testvér, Testvér 2, valamint rendezése, a Nővérek is.


Magyar fészek címmel a fiatal tehetségeket felkaroló, és az elmúlt években látványos nemzetközi és hazai fesztiválsikereket arató filmgyártó műhelyek mutatkoznak be az Európa Filmhéten. A Duna Műhely, Inforg Stúdió, Pannóniafilm – Grácia Alkotócsoport, valamint a MyFilm blokkjait tekintheti meg a közönség. A filmek között szerepel Péterffy Zsófia, Kalózok szeretője című animációs filmje, mely az idei velencei filmfesztiválon a legjobb rövidfilm díját kapta. Az Inforg Stúdió blokkjában először lesz látható Magyarországon a szintén Velencében debütált Posztkatona. A MyFilm blokkjában a nézők néhány Kispál videóklip mellett újra találkozhatnak a legendássá vált Kistehén animációs filmekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik