Belföld

Bárándy: csökkenteni kell a visszaélések lehetőségét

Meglehetősen lanyha volt a korrupció elleni küzdelem az elmúlt években - jelentette ki Bárándy Péter a korrupció visszaszorításáról rendezett budapesti konferencián. Az igazságügy-miniszter úgy vélte: a visszaélésekkel szemben nem a büntetőtörvénykönyv korrupcióról szóló passzusainak szigorításával, hanem a vesztegetési lehetőségek szűkítésével lehet hatékonyan fellépni.

A kormányzat a gazdaság minden területét átfogó jogszabály-változtatási csomagot készít, melynek bevezetésétől a korrupciós esetek csökkenését várja – mondta az igazságügy-miniszter. A tervezet értelmében a különböző állami intézmények által létrehozott gazdasági társaságok, magánszférában működő szervezetek és kötődéseik átláthatók lesznek. Továbbá a közbeszerzés szabályai a jövőben nem csak a közszférában történő üzletkötésekre, hanem azokra a szerződésekre is kiterjednek majd, melyekben felfedezhető az állami kezességvállalás.

A konferencián szintén résztvevő Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke elmondta: a korrupciós ügyeknek csupán 1 százaléka göngyölíthető fel, az esetek 40-50 százalékára sohasem derül fény, és hasonló arányban igaz, hogy bár felszínre kerülnek a visszásságok, de jogi fellépésre nincs lehetőség.

Kovács kiemelten fontosnak nevezte, hogy az új jogszabályok megteremtsék a nonprofit szervezetekhez kiáramló évi 160 milliárd forint felhasználásának átláthatóságát, mivel ezt a hatalmas summát egyedi döntések alapján osztják szét. Külön felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy a korrupcióellenes harc is korrumpálódhat, ugyanis az üzleti élet számára a döntéshozatalhoz fontos jelentéseket készítő szervezetek mögött gyakran különböző érdekcsoportok állnak – írja a Népszava.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik