Belföld

Nem enged nagy áremelést az élelmiszerpiac

Bizonytalan az élelmiszer árak jövő évi emelkedésének mértéke. Öt százalékkal drágulhat a tej, 10 százalékkal a hús, 15 százalékkal a sütőipari termékek, legalábbis a termelők kívánságai szerint.

Egyelőre azonban még sok a bizonytalansági tényező. Nem ismerjük a gáz- és az elektromos áram árának alakulását, márpedig az energiahordozók jelentős arányt képviselnek az élelmiszeripari termékek költségeiben – írja a Népszabadság.

A becslést az is nehezíti, hogy Magyarországon és a világban is sertés húsból és tejből jelentős a túltermelés, így az egyébként rendkívül alacsony jövedelmezőségű agráriumban sem feltétlenül sikerül érvényesíteni a termelők szempontjából indokolható drágulást. Így a legtöbb ágazatban még a szükséges és elengedhetetlen fejlesztésekre, korszerűsítésekre sincs elegendő pénz. A pénzintézetek sem tolonganak a nagy kockázatot jelentő mezőgazdasági ügyfelek körül.

Látszólag a fogyasztó jár jól, ha a túltermelés, valamint az egyre élesebb verseny, az olcsóbb import alapanyagok miatt nem, vagy csak kevéssé emelkednek az élelmiszer árak. Ez azonban legföljebb átmeneti előny a vásárlónak. Az alacsony árak és a mezőgazdaságban átlagosnak tekinthető 1 százalékos jövedelmezőség miatt ugyanis a termelőnek nem éri meg befektetni a gazdaságba, a túltermelés nyomában gyorsan jön a hiány, s ez azonnal föltornázza az árakat. Jól példázza ezt, hogy 2000-es relatív hiány után 2001-ben jelentősen emelkedett a sertés hús ára, igaz, a fogyasztás ettől egyáltalán nem csökkent. A jó évnek köszönhetően a tavaly 4,8 millió sertés helyett idén 5 millió röfög az ólakban, viszont a húsára még az elmúlt évit sem éri el, ezért nem kizárt, hogy jövőre ismét kevesebb sertést tartanak a gazdák.

Kétségtelen, nagyon nehéz létrehozni egy olyan egyensúlyt, amely megfelel a termelőknek, feldolgozóknak és a fogyasztóknak is. Talán az új agrárrendtartás és más intézkedések ezt a célt segítenek elérni. A jogszabályt idén már szinte biztosan nem tárgyalja a parlament, hatása pedig amúgy is csak hosszabb távon érvényesül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik