Belföld

Kamatostul kell visszafizetni a szocpolt

Az FHB-nál is felvehető a megelőlegezett szocpol, amit a bankhitelek önrészeként fogadnak el. A bank már azt is kidolgozta, hogy a vállalt gyereket – nekik felróható okból – nem "szállító" fiatal házasokon miként hajtják be kamatostul a támogatást.

December elsejétől már a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) Rt.-nél igényelhető a megelőlegezett lakásépítési támogatás (szocpol) – tudatta közleményben a társaság. A szocpol csak rendes FHB-hitel mellé vehető igénybe, amelynél azt önrészként fogadja el a bank. Ha a házaspárnak felróható okokból azonban egy gyerek vállalása esetén egy sem, két gyerek vállalásánál egy vagy egy sem születik, akkor részben vagy egészben vissza kell fizetni az emiatt hitellé alakuló szocpol-támogatást. Így tehát a fiatal házasoknak a szocpol valójában egy hitelként jelenik meg, amit vagy a gyerek(ek) megszületésével vagy a kapott pénz visszafizetésével törlesztenek – írja a Napi Gazdaság.

Az FHB két gyermek vállalása esetén – ha egy sem születik – 15 éves futamidőt határoz meg a törlesztésre. A 15 évből azonban leszámítandó a gyermekek megszületésére adott 6 év a türelmi idő, vagyis a hátralévő futamidőben (törlesztési időben) – ami ez esetben 9 év – kell a tartozást visszafizetni. Ha egy gyermek születik, akkor csak a második után járó szocpol összegét (1,1 millió forint) kell visszafizetni, míg az első után járó 500 ezer forint a szülőké marad. Egy gyermek vállalása esetén a futamidő 10 év, amiből ebben az esetben a 3 év, a gyermek megszületésére adott türelmi időt kell levonni, ilyenkor az egy gyerekre járó szocpolt 7 év alatt kell visszafizetni.
Ha elmarad a gyermekáldás, akkor a kamattal és költségekkel terhelt, megelőlegezett szocpolt – az említett 9 vagy 7 év alatt –, egyenlő részletekben kell visszafizetni. A kamat azonban alacsony, jelenleg 4,5 százalékos, de a bank ezt módosíthatja, s a kölcsön csak éves kamatperiódussal vehető igénybe. A bank a kamatot csak a hátralévő futamidőre (tehát 9 vagy 7 évre) számítja fel, azaz a türelmi időre nem. A türelmi idő alatt a kamatot és a költségeket az állam fizeti a banknak, de ha a gyermekek nem születnek meg, akkor ezt a kamatot az állam visszaköveteli a házasoktól, s a törlesztési idő alatt ugyancsak egyenlő részletekben kell megfizetni. Mivel az eredetileg szociálpolitikai támogatás így hitellé alakul, a bank fedezetet is kér. Azaz a szocpol és a rárakódó költségek értékében jelzálogjogot jegyeztet be a fiatal házasok által fedezetként felajánlott ingatlanra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik