Belföld

Akár negatívba is fordulhat jövőre az euróövezet GDP-je

Az Európai Bizottság szerint akár vissza is eshet a gazdaság az euróövezetben az első negyedévben. Negyedéven belül utoljára a tavalyi utolsó negyedévben volt GDP-csökkenés az euróövezetben.

Az EU-bizottság, a szerdán kiadott legújabb előrejelzésében az átlagos GDP mínusz 0,2 százalék és plusz 0,2 százalék közti alakulását valószínűsítette az euróövezetnek a jövő év első negyedére.

A becslés kommentárja szerint ez nem változtat a bizottság várakozásán, hogy jövőre az euróövezet gazdasága általában és fokozatosan fel fog lendülni, amint ősszel is jósolták. Az igen szerény első negyedévi becslést nem utolsó sorban az amerikai gazdaság fejlődésével kapcsolatos előrejelzésekre alapozták.

A brüsszeli bizottság változatlanul 0,2-0,5 százalékos átlagos GDP-növekedést valószínűsít az euróövezetnek a mostani utolsó negyedévre. A bizottság szerint az euróövezet éves gazdasági növekedése az idén 0,8 százalékra várható, jövőre pedig elérheti az 1,8 százalékot. Ez megegyezik az OECD novemberben kiadott előrejelzésével.

Az Európai Bizottság november elején 0,2-0,5 százalékos GDP-növekedést becsült a harmadik negyedévről, és ugyanannyit valószínűsített az utolsó negyedévre. Egy hónappal azelőtt ugyanígy becsülte a kilátásokat. Ez némi optimizmusra vall ahhoz képest, hogy szeptemberben az EU-bizottság még 0,3-0,6 százalékos sávot valószínűsített mindkét negyedévre, vagyis a harmadikra és a negyedikre egyaránt.
[More on Bloomberg.com]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik