Belföld

Üvegzsebű városatyák

A következő napokban bárki megismerkedhet a helyhatóságok vezetőinek, tagjainak vagyoni helyzetével, ugyanis lejár a képviselői vagyonnyilatkozatok beadásának határideje.

A törvény szerint az önkormányzati képviselők a megbízólevelük átvételétől számított 30 napon belül kötelesek vagyonnyilatkozatot tenni. A vagyonnyilatkozat – az azonosító adatok kivételével – nyilvános – írja a Magyar Hírlap.

A fővárosi közgyűlés 67 tagjából hárman nem tettek még eleget kötelességüknek – közölte lapunkkal a képviselői összeférhetetlenséget és vagyonnyilatkozatot vizsgáló bizottság elnöke, Ughy Attila, aki az interneten is hozzáférhetővé tenné a bevallásokat.

Eddig csak néhány fővárosi politikus vagyoni helyzete vált nyilvánossá. Ôk tavasszal bejutottak a parlamentbe, s mint országgyűlési képviselőknek nyilatkozniuk kellett vagyonukról. Demszky Gábor hónapokkal ezelőtt az interneten nyilvánosságra hozta vagyoni helyzetét.

A szakbizottság még az alakulóülésen döntött arról, hogy nem kérnek vagyonnyilatkozatot a bizottságba delegált külső, úgynevezett szakértő tagoktól. A Belügyminisztérium jogértelmezése szerint, amelyet eljuttattak a bizottsághoz, a külsős tagoknak is bevallást kellene benyújtaniuk, mivel eskütételük után azonos a státusuk a képviselőkével.
A miskolci városháza 48 képviselőjének mintegy negyede még nem tett eleget vagyonbevallási kötelezettségének, nekik ma délután 3 óráig van erre lehetőségük – mondta lapunknak Bistey Attila, a közgyűlés jogi bizottságának vezetője. Miskolcon csütörtökön ülésezik a közgyűlés, ezért ott és akkor vélhetően kiderül: melyik városatya volt renitens. Pécsett és a Baranya Megyei Közgyűlésben, éppúgy mint Szegeden, minden önkormányzati képviselő eleget tett vagyonbevallási kötelezettségének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik