Belföld

Történeti Hivatal Markó György nélkül?

A parlamentben ma kezdődik meg a Történeti Hivatal átalakításáról, illetve az átvilágítás kiterjesztéséről szóló törvényjavaslatok részletes vitája. Eközben a titkosszolgálatok jelentős mennyiségű kémelhárítói jelentést és hírszerzési anyagot adtak át a Történeti Hivatalnak. Az új törvényt új vezetőnek kell majd végrehajtania, a Történeti Hivatal elnöke, Markó György ugyanis nem pályázik a posztra.

Nem nyújt be pályázatot a Történeti Hivatal (TH) jogutódja, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgatói posztjára Markó György, a TH jelenlegi elnöke.

Tegnap a Népszabadság kérdésére válaszolva Markó elmondta: az új törvényhez biztosan új emberek kellenek. Ezzel arra a parlament előtt fekvő javaslatra utalt, amely a TH átalakításáról szól, és amelyet több szempontból is elfogadhatatlannak, végrehajthatatlannak tart.

A jogszabály-tervezet szerint ugyanis nem lehetne felülvizsgálati kérelmet benyújtani olyan bírósági végzések ellen, amelyek az állambiztonsági levéltárra, ezen belül például az ügynökmúltról szóló határozatokra vonatkoznak.

Markó lehetséges utódjaként felmerült Varga László történész, a Fővárosi Levéltár volt főigazgatójának neve. Varga a lapnak azt mondta: ha az új törvény vállalható lesz, pályázik a főigazgatói posztra. Kiemelten fontosnak tartja ehhez az áldozatok jogainak tiszteletben tartását, az iratátadás civil kontrollját, pontosabban: az 1995-ös belügyi iratfeltáráshoz hasonló átfogó felülvizsgálatot a szolgálatoknál.

Az iratátadás jelenleg is folyik: Tóth András titkosszolgálati államtitkár a Történeti Hivatalban tegnap Markóval közösen jelentette be: a Nemzetbiztonsági Hivatal összesen ötszáz hálózati személy mintegy 100 ezer lapot tartalmazó munkadossziéját bízta a TH-ra (ezek a kémelhárítás 1957–75 közötti iratai), az Információs Hivatal pedig egymillió oldalnyi hírszerzési anyagot adott át.

Ezeket az iratokat előzetesen kiválogatták a szolgálatok, és a nemzetbiztonsági szempontból közömbös okmányokat adták át. A dokumentumok többsége így kutatható lesz.

Tóth András hangsúlyozta: a kormányváltás után felgyorsult az iratok átadása, nem áll szándékukban ugyanis a múlt titkait őrizni.

A parlament az átadás “hevében”, kedden kezdi meg a Történeti Hivatal átalakításáról szóló törvénytervezet részletes vitáját. Ha megszavazzák az előterjesztést, a titkosszolgálatok helyett egy háromfős testület dönthet az iratok sorsáról. Az átadás felgyorsítása alapvetően a szolgálatoknak kedvez, mert most még kizárólagos döntési jogkörük van az iratok sorsát illetően. Erről Tóth András azt mondta: nem marad majd munka nélkül a szakmai testület, hiszen a TH-nak átadott, de továbbra is titkos iratokat is felülvizsgálhatja.

E testület megalakításának részleteiről még folynak a koalíciós egyeztetések.

A TH átalakításáról, illetve az átvilágítás kiterjesztéséről szóló törvényjavaslatokat tárgyalta tegnap a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is. A kormánypárti módosítása mellett két fideszes indítványt is megszavazott. Ezek egyike lehetővé teszi, hogy ügyvédek, közjegyzők, egyházi személyek, valamint műsorszolgáltatók, közéleti lapok, internetes hírszolgáltatók munkatársai önkéntesen kérhessék a saját átvilágításukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik