Belföld

MNB: veszélyezteti a gazdaságot a múlt heti béralku

Helytelen és értelmezhetetlen az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) pénteken született béralku – olvasható a jegybank monetáris tanácsának állásfoglalásában. Az OÉT-ben a szakszervezetek és a munkaadók ugyanis átlagos reálbéremelésben (4,5 százalékosban) és nem nominális mutatóban egyeztek meg, amely egy megfoghatatlan, a megvalósuló inflációtól függő szám.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jövő évi monetáris politikájának alakításakor abból a feltételezésből indult ki, hogy 2003-ban a versenyszférában 3-4,5 százalékkal, a nemzetgazdaság egészében pedig legfeljebb 6 százalékkal nőnek a bruttó bérek, az 5,2 százalékos várható pénzromlás mellett. A OÉT pénteki ülésén elfogadott alku – mely szerint a versenyszférában a reálbérek, vagyis az infláció feletti rész 4,5 százalékkal emelkedhet – értelmezhetetlen – állítja a monetáris tanács tegnapi üléséről kiadott állásfoglalásában. Az előző években megszokott bruttó bérajánlás hiányában megnő a 6 százaléknál magasabb bérkiáramlás kockázata, ami az egyik legnagyobb veszélyt jelenti a gazdaság számára.

A jegybanki értékelés szerint a vállalatok pénzügyi stabilitását veszélyezteti a magas bérkiáramlás, a romló versenyképesség. A vállalatok jövedelmezősége csak az infláció és a bérkiáramlás csökkentésével növelhető. A magyar gazdaság szempontjából a másik fő kockázati tényező a külföldi befektetők túlzott bizalma. A befektetők optimizmusa miatt a gazdasági alapoktól elszakadó alacsony kamat és erős forint alakulhat ki – fogalmaz az MNB. A jegybank viszont tartja a magas kamatot, hiszen tegnap sem csökkentette a jelenleg 9 százalékos alapkamatát, válaszul a bérmegállapodásra.
[Magyar Hírlap]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik