Belföld

Nemzeti Fejlesztési Terv – jövő júliusra kész az EU támogatási keretterv

Az Európai Unió 2003 március végéig észrevételezi a Magyar Nemzeti Fejlesztési Tervet, majd az átdolgozást követően július végéig készül el a közösségi támogatási keretterv.

Baráth Etele politikai államtitkár, az Ipari Parkok Egyesülete által szervezett konferencián közölte: a közösségi támogatási kerettervben rögzítik a finanszírozást és ezt követően kerül sor a pályázati szintű szövegezésre. Utalt arra, hogy a társadalmi egyeztetés tapasztalatai alapján a szűken vett és az európai uniós források fogadását lehetővé tevő Nemzeti Fejlesztési Terv mellett készül egy átfogó fejlesztési terv is. Kiemelte, sürgősen ki kell alakítani azt az intézményrendszert, amely a Nemzeti Fejlesztési Terv végrehajtását szolgálja. Meg kell teremteni továbbá az állami költségvetésen belül a célalapok közötti összhangot, hogy a társfinanszírozásra rendelkezésre álljanak a források. A pénzpiaci szereplőket pedig olyan helyzetbe kell hozni, hogy be tudjanak kapcsolódni a finanszírozásba. Az államtitkár szerint 2003-2004-re hatszorosára kell emelni Magyarország forrásbefogadó képességét.

Nagy Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal területfejlesztésért felelős államtitkára a konferencián elmondta, hogy egy regionális operatív program készül, amelyhez a 7 régió kapcsolódni tud. Az államtitkár szólt arról, hogy a területfejlesztési törvény várható módosítása kapcsán a régiók és a kistérségek megerősítése várható.

Széles Gábor, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége elnöke az ipari parkok szerepéről elmondta, hogy eddig a multinacionális cégek fogadására jöttek létre az ipari parkok. A jövőben arra kell felkészülni, hogy a kis- és középvállalatok fogadására is alkalmasak legyenek. Széles Gábor szerint a Nemzeti Fejlesztési Tervnek segítenie kell a korábban elsorvadt iparágak újraélesztését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik