Belföld

Ecostat-prognózisok

A kiskereskedelmi forgalom csökkenésére számít az Ecostat az elkövetkező hónapokban, míg az infláció tetőzését jövő év márciusára várja. Ha a gazdaságelemzők jóslatai igaznak bizonyulnak, akkor a BUX áprilisban 8700 pont körül áll majd.

BUX: 8600 ponton áprilisban

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe egyenletesen emelkedett 7601 pontig november 15-ére, így 8 százalékkal állt magasabban, mint egy hónappal azelőtt. A BUX-kosárban nagy súllyal szereplő részvények közül a Matáv árfolyama 12 százalékkal, a Richteré 10,9 százalékkal, az OTP-é 10,5 százalékkal nőtt, a külföldi befektetők által mellőzött Mol részvény viszont jóval a BUX-index alatt teljesített (5,4 százalék árnövekedés egy hónap alatt). A jelzett időszakban a nemzetközi részvényindexek növekedési üteme elmaradt a közép-kelet-európai tőzsdeindexekhez képest. A régóta várt világgazdasági trendforduló egyre távolabbi időpontra csúszása elsősorban a fejlett országok részvénypiacát sújtja. 2002 elejétől számított veszteségük jelenleg a 2001. évit is meghaladja, így összesített hiányuk a német tőzsdeindex (Xetra DAX) és a technológiai részvénypiaci mutató (NASDAQ Composite) esetében már 50 százalék körüli.

A magyar tőzsdén további markáns emelkedésre számít az Ecostat az év végéig. A külföldi befektetők által kedvelt részvények árnövekedését a jó harmadik negyedéves gyorsjelentések és az Európai Unióhoz való csatlakozás egyre közelebbi időpontja válthatja ki. Hosszabb távon a BUX-index értékét 8700 pont körül prognosztizálják 2003. április végére.


Csökkenő dinamika a kiskereskedelemben


Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet előrejelzése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene a következő hónapokban némileg csökkenő dinamikát mutat majd, és 2003 áprilisában 5,3 százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbi szintet.

A kiskereskedelmi forgalom (jármű- és üzemanyag-forgalom nélkül számított és munkanapokkal kiigazított adatok szerinti) volumene 2002 augusztusában 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A teljes korrigálatlan forgalom ennél erőteljesebben, 8,3 százalékkal bővült.

Inflációs csúcs márciusban

Az élelmiszerek árának növekedése 0,17, a ruházkodási cikkeké 0,17, az egyéb cikkek, üzemanyagoké 0,07 százalékkal emelte a fogyasztói árak előző hónaphoz mért indexét. Az elemzők többsége változatlanul egyetért abban, hogy a fogyasztói árindex lassú emelkedése várható a következő hónapokban.

A gazdaságelemző intézet előrejelzése szerint az inflációs ráta márciusban éri el maximumát (5,6 százalék), amit újabb csökkenés követhet. 2003 áprilisában a fogyasztói árak várhatóan mintegy 5,4 százalékkal lesznek magasabbak az egy évvel korábbinál. Ugyanebben az időszakban a termelői árak szintje 2 százalékkal haladhatja meg az előző év azonos időszakának értékét – áll a társaság által kiadott Mikroszkóp című kiadványban.


Ipari termelés


Előzetes adatok alapján 2002 szeptemberében az ipari termelés volumene szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított index szerint 8,1 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakának értékéhez képest.


A gazdaságelemzők úgy vélik, hogy a kedvezőtlen augusztusi adat egyszeri hatások eredménye volt, a tartós fellendülés azonban – a változatlanul gyenge nyugat-európai konjunktúra miatt – tovább késhet. A társaság előrejelzése szerint 2003 áprilisában az iparban értékesítés 4,3, az exportértékesítés 11,8, az ipari termelés 6,9 százalékkal bővülhet az előző év azonos időszakához képest.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik