Belföld

Csak stróman volt az OTP?

Az OTP Bank-csoport csak felerészben használt OTP-pénzt a CD Hungary magánosításakor. A másik "félpénzt" maga a CD Hungary és a részvényeket utóbb megvásároló Szinva 2001 Rt. adta.

A fiatalos hangzású CD Hungary cég a világ egyik legkonzervatívabb, ám kétségkívül igen jövedelmező, piaci viharoktól mentes üzletágával foglalkozott, és foglakozik ma is mint diplomataellátó társaság. A nem túl regényes tevékenységi kör azzal jár együtt, hogy piaci szakértők szerint már tavalyi áron is 18-30 milliárd forint közötti összeget tett ki a cég fővárosi ingatlanvagyona. Többek közt olyan épületekre kell gondolni, mint az a belvárosi ház, amely a brit nagykövetségnek ad otthont.


Ezért nem meglepő, hogy lapértesülések szerint az ÁPV Rt. utólag megvizsgálná, nem történt-e vagyonvesztés, amikor 2001-ben az OTP Bank-csoport egyik érdekeltsége, a Magyar Ingatlan Befektető Rt. 18,2 milliárd forintos áron megvásárolta a CD Hungary döntő részét. Meglepetést legfeljebb az kelthet, hogy az állami vagyonkezelőnél ez a lépés eddig nem jutott eszébe senkinek.


A történet attól szép, hogy több időpillanatban is úgy érezhette magát az elfogulatlan szemlélő, most megvan az a bizonyos lóláb, s legalább értjük, hogy mi miért történik. Az egyik ilyen nevezetes pillanat az volt, amikor úgy tűnt, a privatizáció mögött az OTP és az Orbán-kormány háttéralkuját gyanítóknak lesz igazuk. A privatizáció után nem sokkal ugyanis a miniszterelnök gimnáziumi iskolatársa, katonabajtársa és egyetemi jóbarátja, Simicska Lajos – akkor már ex-APEH-elnök – került az OTP Lakás-takarékpénztár elnök-vezérigazgatói székébe. Ráadásul a kormányváltást követően is tudta a dolgát, s jó ejtőernyősként időben távozott.


A múlt héten azonban bejelentette az OTP, hogy néhány jobb ingatlant visszatartva a kevéssé ismert, szerény 20 milliós alaptőkével rendelkező Szinva 2001 Rt.-nek adja tovább a CD Hungary csomagot, természetesen diszkrét vételáron.


A Figyelő kiderítette, hogy a különös hangzású céget az Esztergom és Vidéke Takarékszövetkezet elnöke, Garancsi István alapította Hernádi Zsolt Mol-elnökkel és Szigeti Zsolttal, aki korábban a Láng Holdingnál dolgozott vezető beosztásban. A Népszabadság információja szerint azonban Szigeti Zsoltot nemcsak a Szinva alkalmazta, hanem az OTP is felkérte, hogy készítse elő a CD Hungary privatizációjához a pénzintézet pályázatát.


Nos, ennek fényében már az sem jelent különös fordulatot, hogy a Népszabadság összegzése szerint az OTP Bank-csoport érdekeltségébe tartozó Magyar Ingatlan Befektető Rt. csak felerészben használt OTP pénzt a CD Hungary megvásárlásához. A szükséges összeg másik felét – 9,1 milliárdot – részben maga az adásvétel tárgyát képező CD Hungary, részben az egész bonyolult refinanszírozási konstrukciót kidolgozó, s az OTP pályázatát előkészítő Szinva biztosította.


A Figyelő kérdésére az OTP egyik divízióvezetője azt is elismerte, hogy a CD Hungary megvásárlásának ötletével Garancsi István kereste meg a pénzintézetet, ő dolgozta ki az üzleti konstrukciót, s menedzselte az ügyletet.      

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik