Belföld

Dán javaslat – hűvös fogadtatás

Szerdán egy ideig úgy tűnt, hogy az unió soros dán elnökségének sikerül kipótolnia a brüsszeli csúcson 2,5 milliárd euróval megrövidített pénzügyi ajánlatot.

Az Európai Unió soros dán elnökségének minap kiszivárogtatott javaslata szerint a tagjelöltek módosított felosztásban, de megkapnák azt a 2,5 milliárd eurót (nettó értéken 1,3 milliárdot), amelyet a tizenöt tag állam- és kormányfői német nyomásra a brüsszeli csúcson „emeltek ki” a felzárkóztatásra szánt alapokból. E korábbi döntés szerint a bővítés pénzügyi kerete 40-ről 37,5 milliárd euróra csökkent.

A hír megjelenését követően a dán elnökség, pontosabban a dán miniszterelnök igyekezett leszögezni: amely csatlakozó országgal nem sikerül időben megegyezésre jutni, vagyis lezárni a csatlakozási tárgyalásokat, azok nem csatlakozhatnak 2004-ben. Nincs kizárva, hogy a szigorú megjegyzés az uniós tagországoknak a támogatások hirtelen fellazulásával kapcsolatos rosszallása váltotta ki.

Vannak, akik rosszul járnak

  

A dán csomag nem egyformán “jutalmazza” a tagjelölt országokat – írja a Bruxinfo. Az elnökséghez közel álló források is elismerik, hogy az új “leosztás” másokkal szemben jobban kedvez a balti államoknak és a legnagyobb tagjelöltnek Lengyelországnak, amely a 2004-es évre szánt 1 milliárd eurós költségvetési visszatérítésből egymaga 540 millióra számít. Miközben a szegényebb országoknak eleve kedvezőbb alkut kínál a kompromisszumos csomag, bizonyos új többletforrások (mint amilyen a nukleáris biztonság) egyes tagjelölteknek hozzáférhetők lesznek, míg másoknak nem. Szlovénia, Szlovákia és Csehország azzal vigasztalódhat, hogy megkapja a vidékfejlesztési támogatások eddig talonban tartott 5 százalékos tartalékát.  

Próbálnak lazítani?

Márpedig az uniós költségvetés nettó befizetőinek nemigen tetszik az új javaslat, ami azt is jelentheti, hogy az említett dokumentumok végül a fiókban maradnak. S bár a hírek nem említik, hogy mely uniós ország brüsszeli nagykövete csóválta a fejét a dánok által javasolt 2,5 milliárd euró miatt, valószínű, hogy a brüsszeli csúcson a bővítés pénzügyi kereteinek megkurtítását kezdeményező Németország „nem állt ki teljes mellszélességgel” a dán javaslat mellett.

Egy, a tárgyalásokhoz közel álló dán forrás így panaszkodott a Bruxinfónak: “Nem látjuk a jelét annak, hogy megértették, mi is a helyzet valójában”, majd hozzátette: „egyáltalán nincs garancia arra, hogy a tagállamok jóváhagyják az elnökség által javasolt, a tagjelöltek számára kedvező változtatásokat a csomagban.”

Mit tartalmaz az új javaslat?

Dán becslések szerint a feljavított csomag nettó értékben 1,3 milliárd euróval, bruttó értékben 2,5 milliárddal több pénzt juttat a tíz tagjelöltnek, mint az októberben megrövidített brüsszeli alku. Vagyis az unió nagyjából visszatérne a támogatások eredetileg tervezett mértékéhez.

A csomagba többek között egy egymilliárd eurós egyszeri kompenzációs mechanizmus van beépítve, amely a csatlakozás első évében az új tagoknak járó közvetlen agrártámogatások nemzeti terheit fedezné. Erre az első évben azért lehet szükség, mert a közvetlen agárkifizetéseket a tagállamok az adott évben maguknak finanszírozzák, majd az igazoltan „elköltött” pénzeket az unió a következő évben fizeti vissza. A terv szerint az egymilliárd eurót a közös költségvetéshez való hozzájárulás alapján osztanák szét a tíz újonnan csatlakozó között.

Határvédelem

A tételek között szerepel továbbá egy úgynevezett “Schengen-alap” is, amely a tagság első három évében évi 300 millió eurót tenne elérhetővé az újonnan csatlakozó tízeknek. Az alapból az unió új külső határainak hathatós védelmét kell megoldaniuk a csatlakozóknak, s a külső határok hosszának arányában részesülnének a pénzből.

Lengyelország egyébként rögtön kevesellte a neki szánt összeget, és anélkül, hogy a támogatás egészére igényt tartana, kijelentette: egymilliárd euróra volna szüksége külső határainak uniókonform védelméhez. A maradék összeget a csatlakozók a nukleáris biztonság, valamint az élelmiszerbiztonság javítására használhatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik