Belföld

Árverezik a pórul járt békési gazdák házát

Holnap kezdődik az Agrograin Rt. tulajdonában álló, egykori Békés Gabona Rt.-nek tartozó gazdák házainak árverezése. A gazdák az aszálykár miatt nem tudták teljesíteni a Békési Gabona Rt.-vel kötött szerződésben vállalt kötelezettségeiket.

Holnap kezdik árverezni azoknak a békés megyei gazdáknak a házát, akik az aszálykár miatt nem tudták teljesíteni a Békési Gabona Rt.-vel kötött szerződésben vállalt kukorica-eladást. A több mint négyszáz termelő közül 20-30 ügyében született elmarasztaló ítélet.

A mai eleki figyelemfelhívó sajtótájékoztatón Karsai József országgyűlési képviselő a gazdák nevében úgy nyilatkozott, hogy a választott bíróságok részrehajlóan ítélkeztek, így családok válhatnak földönfutóvá. Az ügy négy megye több mint száz termelőjét érinti.

Karsai József elmondta: az érintett gazdák érdekében interpellációt készül benyújtani az Országgyűlésben, illetve az Alkotmánybírósághoz fordul, hiszen – mint mondta – álláspontja szerint eltérően ítélte meg a Békés Megyei Bíróság és a választott bíróság a gazdák és a Békés Gabona Rt. közötti megállapodásokat, és ez sérti a jogbiztonságot.

A gazdák és képviselőjük szerint a jogutód Agrograin Rt. hamis fedezetvásárlási jegyekkel igazolta a tőzsdei vásárlásokat, a választott bíróságok pedig nem vették figyelembe a Békés Megyei Bíróság jogerős határozatát, miszerint a gazdákkal aláíratott irat nem adásvételi-, hanem termelési szerződés, amire nem érvényesíthető fedezetvásárlás.

Az Objektív hírügynökség telefonon megkereste az árverést kezdeményező Agrograin Rt. vezérigazgatóját, aki nem kívánt nyilatkozni. Vermes András telefonon arra hivatkozott, hogy jogállamban élünk, ahol jogerős bírósági ítélet végrehajtása folyik. A csütörtöki árverés miatt tiltakozó demonstrációt szerveztek a gazdák a Gyulai Bíróság elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik