Belföld

Európai sztrájkhullám – munkát, kenyeret!

Munkáspárti vagy konzervatív kormány, egyre megy. Az általánosan rossznak mondható gazdasági helyzetben a közszféra béreit egyik sem szívesen emeli.

A közszférában dolgozók Európa-szerte munkabeszüntetésekkel és demonstrációkkal próbálják megakadályozni, hogy kormányuk a gazdasági bizonytalanságban a közszolgáltatások és a közalkalmazotti bérrendszer átalakításával kísérletezzen.

Nyugat-Európában, a kilencvenes években a közszférában dolgozók fizetésének emelését rendre a szigorú antiinflációs törekvéseknek vetették alá; az érintett kormányok most fizetnek meg az infláció egyébként sikeres féken tartásáért. A mostani tiltakozások tovább oka, hogy a kormányok elsősorban a büdzséhiány leszorításában érdekeltek – ez legfőképpen Nagy-Brianniára érvényes -, ami nemigen teszi lehetővé a béremeléseket, a privatizációt annál inkább.

 Magyar károk, hazai sztrájkok?

A repülésirányítók sztrájkja miatt a Malév négy párizsi járatát törölte, ami több millió forintos bevételkiesést okozott a társaságnak. Szintén bevételkieséssel, illetve többletköltségekkel kellett számolniuk a nemzetközi fuvarozótársaságoknak. A napilapoknak nyilatkozó Peredi Péter. a Fuvarozók Országos Szövetségének főtitkára szerint Magyarország uniós csatlakozása előtt vagy közvetlenül utána itthon is előfordulhat hasonló megmozdulás, az uniós normák betartása ugyanis sok pénzébe fog kerülni a hazai szállítási szektornak.

Párizs és London

Párizsban és szerte Franciaországban a fuvarozók hétfői akciója után a közalkalmazottakat tömörítő szakszervezetek vezényelték az utcára az embereket. A felvonuló tüntetők, elsősorban a vasúti dolgozók, a francia kormány privatizációs tervei ellen tiltakoztak. A tüntetések nyomán megbénult a tömegközlekedés, és mivel a repülésirányítók szolidaritási sztrájkba kezdtek, a repülőgépjáratok hetven százalékát törölni kellett.


A vasutasok és a légiipar dolgozói a francia kormány privatizációs tervei ellen tiltakoztak. A szakszervezetek szerint a magánosítással veszélybe kerülnek a közalkalmazottaknak járó kedvező nyugdíjfeltételek.

Nagy-Britanniában ötödik napjához érkezett a tűzoltók nyolc napra tervezett demonstrációsorozata. Korábban eredménytelennek bizonyultak a munkaadók és brit tűzoltó-szakszervezet közötti bértárgyalások. A szakszervezet Gordon Brown pénzügyminiszter okolják azért, hogy nem sikerült megállapodniuk a 16 százalékos emelésben (korábban, több lépcsőben 40 százalékos béremelést követeltek). A pénzügyminiszter a büdzsé hiányának leszorítására hivatkozva igyekszik elkerülni a jelentős igények teljesítését.


A következő: brit légisztrájk


További fennakadásokra számíthatunk az elkövetkező néhány napban is. A brit repülőterek tűzoltóit és biztonsági személyzetét tömörítő szakszervezet hétfőn jelentette be, hogy november 28-ától hat, egyenként egynapos munkabeszüntetést tart egyidejűleg hét brit légikikötőben. A sztrájk naponta 400 ezer ember utazását hiúsíthatja meg. A november 28-ai egynapos munkabeszüntetéshez hasonlóra kerül sor december 2-án, december 10-én, december 15-én, december 23-án és 2003. január 2-án egyebek között a Heathrow nemzetközi légikikötőben.


 Késhetünk

A Mávinform közleménye szerint a november 30-án 21 órától kezdődő olasz vasutas sztrájk miatt mind a nemzetközi, mind pedig az olasz belföldi vasúti közlekedésben késésekkel, útvonal-módosításokkal és járat-kimaradásokkal kell számolni. Az olasz sztrájk érinti a MÁV területéről induló járatokat is. Ezeket a vonatokat elindítják ugyan Budapestről, de várhatóan csak Ljubljanáig közlekednek majd.

Olasz aggodalmak


Olaszországban az autóipari munkások, közöttük a súlyos gondokkal küszködő FIAT dolgozói vonultak az utcára. A munkások a tervezett átalakítások és átszervezések miatt tiltakoznak, amelyek jelentős leépítéseket vonnának maguk után.


Az olasz közalkalmazottakat és tanárokat tömörítő szakszervezetek Mikulásra időzítették a munkabeszüntetésket. A vasutasok néhány nappal korábban, november 30-án kezdik a demonstrációt.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik