Belföld

A Zsámbékgáz nem enged a Molnak

Perre megy a Mol Rt. ellen 18 kistelepülés, mert kifogásolja, hogy a Mol el kívánja adni az önkormányzatokkal közösen létrehozott Zsámbékgáz Rt. vagyonát.

A zsámbéki polgármester, Fodor Miklós kedden újságíróknak úgy nyilatkozott: a Zsámbékgáz Rt.-t néhány évvel ezelőtt Pest,
Komárom-Esztergom és Fejér megyei települések, valamint a Mol Rt. hozta létre kétharmad, egyharmad arányban. Az önkormányzatok 660 millió és a Mol 320 millió forintjából. Időközben, egy szindikátusi szerződés nyomán a Mol a részvénytársaságban többségi tulajdont szerzett. Mint mondta, a Mol most privatizálni akarja a 2,5 milliárd forintra becsült
vagyont, s ebből – az önkormányzatok tudomása szerint – az
alapítótársaknak csupán filléreket juttatna. Az önkormányzati résztulajdonosok álláspontja szerint viszont ez jó erkölcsbe ütköző üzleti magatartás, amit elfogadhatatlannak tartanak, s jogi úton kívánnak igazuknak érvényt szerezni, ezért a Fővárosi Bírósághoz fordultak.


A Mol Rt. szeptemberben közepén értékesítésre hirdette meg hat gázszolgáltató, többek között a Zsámbékgáz Rt.-ben, illetve vagyonkezelő társaságban meglévő többségi üzletrészeit. A napilapokban megjelent hirdetés szerint a Zsámbékgáz Rt.-ben 96,3 százalékos tulajdona van a Molnak, a társaság saját tőkéje 1,352 milliárd forint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik