Belföld

Mádl Ferenc átadta az MTI elnöki kinevezését

Mádl Ferenc köztársasági elnök Vince Mátyást 2002. december 1-jei hatállyal – ötévi időtartamra – kinevezte a Magyar Távirati Iroda Rt. elnökévé.

Vince Mátyást, a HVG alapító főszerkesztőjét november 19-én javasolta a Magyar Távirati Iroda Rt. elnökének a kormányfő. Dorogi Sándor jelenlegi MTI-elnök mandátuma november 30-án jár le.

Az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testülete október 3-án döntött úgy, hogy elnökjelöltként Gazsó L. Ferencet és Vince Mátyást terjeszti a kormányfő elé.

Vince Mátyás az MTI-nek nyilatkozva november 19-én azt mondta: az MTI-nek továbbra is kiegyensúlyozott, tisztességes, korrekt hírügynökségnek kell lennie, elképzelései alapján modern műszaki háttérrel megerősítve.

– A piacgazdaság viszonyai között a hírügynökségnek a jelenleginél szélesebb vevőkört kiszolgáló hírszolgáltatásra kell törekednie, a bővítés szempontjából a médián kívüli vásárlók játszhatnak nagyobb szerepet, a gazdasági szféra, a kormányzat és az önkormányzatok is – jelezte Vince Mátyás.

Úgy gondolja, az MTI-ben sok érték van, amelyet elnökként meg akar tartani. Ezek között említette, hogy az MTI körül “nem forrósodott fel a levegő a médiaháborúban”, költségvetési finanszírozásában nem akadt probléma, úgy, mint a Magyar Televíziónál.

Vince Mátyás szerint a jó munka feltétele a nyugalom, az, hogy “egy intézmény ne kerüljön a politikai viták középpontjába”.

Kijelentette: a hírkiadás középtávú reformjában gondolkodik, amely “az életmód változásait követő” lenne.
– Magasabb szintre kell emelni a hírek gyártását, nem csak műszakilag, de adatokban, tényekben és gyorsaságban is. Ez komoly szakmai kihívás lesz – fogalmazott.

Vince Mátyás közölte: tudatában van annak, hogy az MTI hírei, információi szakmai etalonnak számítanak, s a hírügynökség stílusa, hírei, tényszerűsége meghatározó az egész magyar sajtó számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik