Belföld

Legénységváltás a Nemzetközi Ûrállomáson

Az Endeavour amerikai űrsikló hét főnyi legénységgel közép-európai idő szerint kedden éjszaka sikeresen összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással (ISS).

A 100 tonna tömegű űrsikló lassan közeledett a 200 tonna tömegű űrállomáshoz, majd sikeresen végrehajtották a dokkolást, miközben másodpercenként nyolc kilométeres sebességgel haladtak a Csendes-óceán fölött.

Az Endevaour hétfős legénysége közül hárman, az amerikai Kenneth Bowersox és Don Pettit, illetve az orosz Nyikolaj Budarin több hónapra az űrállomáson marad, felváltva az orosz Valerij Korzunt és Szergej Trescsovot, valamint az amerikai Peggy Whitsont, akik már június óta az űrállomáson dolgoznak, és az űrsiklóval visszatérnek a Földre.

Az Endeavour visszaindulását december 4-ére tűzték ki. A Föld körül 400 kilométeres magasságban keringő űrállomáson addig is valamennyi űrhajós számára egy hetes közös munka kezdődik, amely során háromszor is külső űrszerelési munkálatokat végeznek.

Az űrsikló vasárnap hajnalban indult a Nemzetközi Űrállomás felé, az eredetileg kitűzött időponthoz képest csaknem háromhetes késéssel, mivel technikai hibák és a kedvezőtlen időjárás miatt többször elhalasztották a startot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik