Belföld

Kedvezőbb ajánlatokat ad az EU a jelölteknek

A 2004-es EU-csatlakozásra készülő tíz ország kedden az eddiginél kedvezőbb pénzügyi ajánlatokat kap az uniótól - írta keddi számában a Financial Times.

A brit gazdasági napilap kontinentális kiadásában közölt jelentés szerint a soros dán elnökség csomagterve egymilliárd eurót irányoz elő arra, hogy az új tagállamok 2004 után kiegészíthessék a gazdálkodóiknak fizetett közvetlen támogatásokat.

Arra is lehetőséget kapnának, hogy ezeket a csatlakozás után három évig saját költségvetésükből növeljék, de legfeljebb a jelenlegi tagországok gazdáinak járó összegek 40 százalékára.

A csomagterv külön alapokat irányoz elő a határvédelmi rendszerek javítására és a nukleáris létesítmények biztonságának erősítésére.

Az elnökség azt várja a javaslatoktól, hogy ezek alapján az unió még a december 12-13-án esedékes koppenhágai csúcs előtt megállapodásra juthat a tagjelöltekkel. Így elkerülhetővé válna, hogy a csúcsot megkeserítse a pénzügyek körüli huzakodás. A tizenötök ünnepélyesen kihirdethetnék a bővítési folyamat sikerét, és a két legfontosabb nyitott kérdésre összpontosíthatnák figyelmüket: lehetséges-e a megállapodás Ciprus újraegyesítéséről, illetve adjanak-e időpontot a Törökországnak a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

Az elnökségi tervben előirányzott többletkiadások összesen 2,5 milliárd eurót tesznek ki. A lap szerint azonban ennek egy részét visszaveszik azokból az alapokból, amelyek arra szolgálnának, hogy az újonnan csatlakozók 2004-ben ne legyenek rosszabb pénzügyi helyzetben, mint 2003-ban. A csomag nettó költsége így 1,3 milliárd euró lenne.

A tagjelöltek ugyanakkor azzal is jobban járnak, hogy várhatóan csak 2004. május 1-jén csatlakoznak, mert ezzel automatikusan megtakarítják éves hozzájárulásaik egyharmadát – írta a Financial Times.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik