Belföld

Ezer lakosra 5 házasságkötés jutott

Emelkedett a házasságkötések száma, kevesebb gyermek született és többen haltak meg az idén az első kilenc hónapban, mint egy évvel korábban - hozta nyilvánosságra az előzetes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn.

A népességcsökkenés üteme meghaladta a 2001. év januárja és szeptembere közötti mértéket. Az előzetes adatok szerint az idei év első kilenc hónapjában 38 ezer házasságot kötöttek, 72 ezer 400 gyermek született és 97 ezer 800-an haltak meg. Az idei szeptember volt az első hónap, amikor a házasságkötések száma elmaradt az elmúlt évitől, a születések száma viszont meghaladta a 2001. szeptemberit.

Összességében az első kilenc hónapban mintegy kétezerrel több házasságot kötöttek, a születések száma viszont – a szeptemberi emelkedés ellenére – még mindig 1200-zal alacsonyabb volt, mint az elmúlt év azonos időszakában. A halálozások száma ugyan július és szeptember között nem érte el az egy évvel korábbit, de az idei év első kilenc hónapját tekintve, még mindig mintegy 650 fővel meghaladta az előző évit.

A születések 1,6 százalékos csökkenése és a halálozások 0,7 százalékos növekedése miatt a népességcsökkenés mértéke körülbelül 8 százalékkal magasabb volt a 2001. év első kilenc hónapjánál. Ezer lakosra 9,5 élve születés és 12,9 halálozás jutott. Az élve születések száma 0,2 ezrelékponttal alacsonyabb, a halálozásé 0,2 ezrelékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A népességcsökkenés mértéke az elmúlt évi 3,1 ezrelékkel szemben 3,3 ezreléket tett ki. Ezer lakosra 5 házasságkötés jutott, ez 0,3 ezrelékpontos emelkedés az előző év első kilenc hónapjával összehasonlítva.

A csecsemőhalálozás változatlanul kedvező képet mutat: ezer élve születésre 6,7 csecsemő halál jutott, szemben a 2001. január és szeptember közötti nyolccal, ami az egy éven aluli korban meghaltak arányának csaknem 17 százalékos csökkenését jelenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik