Belföld

Einstein – a tudós kissé bogaras

Az Amerikai Természettudományi Múzeum Einsteinről szóló szenzációs kiállításán hosszú sorok kígyóznak a tudós világhírű képlete, mint valami szent ereklye előtt.

Az Amerikai Természettudományi Múzeum Einsteinről szóló tárlata egy szenvedélyes, roppant okos embert mutat be, aki mindezen tulajdonsága ellenére nem volt öntelt, büszke és arrogáns. Kedves volt és nagylelkű, szívesen segített a szomszéd gyerekeknek matematika házi feladatukban, de tudott kegyetlen is lenni. Első feleségét például rendkívül csúnya nőként írta le.


Einstein – a tudós kissé bogaras 1

Hóbortós tudósnak zűrős a magánélete

Lenyűgöző, ahogy a kiállítás Einsteinről, a különc, hóbortos tudósról szól: azzal a racionális magyarázattal utasította el például a zokniviselést, hogy az jelentősen hozzájárul a lyukak keletkezéséhez. Magánélete különösen zűrös volt: rendíthetetlenül, lelkiismeretfurdalást nem ismerve hajkurászta a nőket és a kalandot.


A kiállítások Einstein jó néhány kedveséhez írott szerelmes levele olvasható, csakúgy mint látható számos, kollégáihoz írott komoly, hosszú fejtegetéseket tartalmazó levele, valamint édesanyjának a kis tudós koponyájáról szóló feljegyzése. A tudós, aki forradalmasította gondolkodásunkat az időről, energiáról, a gravitációról és a fényről, aránytalanul nagy- és szögletes fejű gyermek volt – emlékszik vissza édesanyja, Pauline Einstein.

Egy levél Izrael államelnöki posztját ajánlja fel a tudósnak (ő ezt élete során tagadta). Látható az FBI 1400 oldalas jelentése is, Einsteint ugyanis egy időben az amerikai kormány nemzetbiztonsági okokból megfigyeltetette. 

Egész életében a világképlelet kereste 

A látogatók a tematikusan, a tudós legfőbb érdeklődési területei szerint – Fény, Idő, Gravitáció, Energia, Háború és béke, Globális Állampolgárság – berendezett termeket végigjárva ismerkedhetnek meg azzal az emberrel, aki nem akart egyebet, mint megérteni és egy nagy, egységes képletben leírni az univerzum belső műkődési elvét.



Einstein – a tudós kissé bogaras 2



Szilárdan hitte, hogy a fizika minden jelenségét képes lesz egy egyszerű matematikai egyenlettel leírni – 35 évet szánt erre az életéből. Nem sikerült. A nagy, átfogó képlet kidolgozásán dolgozott röviddel 1955-ben bekövetkezett halála előtt is, erről tanúskodnak a jegyzetfüzetébe írt utolsó feljegyzések.

Tudomány magas fokon – gyermeki lelkesedéssel


Einstein – a tudós kissé bogaras 3

A kiállítás teret szentel a játékos géniusz bemutatásának is, aki 16 évesen azon tűnődött, meglovagolhatna-e egy fénynyalábot, képes lenne-e fénysebességgel vagy még gyorsabban száguldani.

A bejáratnál egy fekete lyuk videó szippantja magába a látogatókat, demonstrálva Einstein gravitációs elméletét. Mókás tükrök illusztrálják, hogy a tömeg hogyan befolyásolja a fény útját. Megérintve egy interaktív táblát, felsejlik az E=m*c2 képlet részletes magyarázata. A látogatók képregények révén ismerik meg Einstein szellemi fejlődését.

A játékok és trükkök tökéletesen illeszkednek a tudós szellemiségéhez, aki egyszer az idő relatívitásáról szóló teóriáját a következő példával illusztrálta: „Ha egy csinos lány üldögél az öledbe, egy óra egy másodpercnek tűnik, ha azonban egy forró kemencén üldögélsz, egy másodperc is óráknak tűnik.“

Az, hogy Einstein az idő relativitásának illusztrálásához a hőt és a csinos lányt hívta segítségül, mélyen tükrözi a tudós lényét – véli a kiállítás főszervezője, aki a tárlattal ezt a kettőséget igyekezett megragadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik