Belföld

Vesztett az állam a CD Hungaryn?

A Népszabadság információi szerint az ÁPV Rt. felügyelőbizottsága szükségesnek tartja, hogy ingatlanszakértő bevonásával vizsgálják meg, történt-e jelentős mértékű vagyonvesztés a CD Hungary Rt. OTP-csoportnak történt eladásakor. A lap úgy tudja, hogy a többmilliárdos diplomataingatlan-portfóliót tulajdonló céget hajszállal drágábban adták csak el a privatizációkor vélt vagyonvesztési határnál.

Az ÁPV Rt. felügyelőbizottsága szerint nem kizárt, hogy tavaly áron alul értékesítették az OTP-csoport Magyarországon egyik legnagyobb ingatlanvagyont tulajdonló cégét, a CD Hungary Rt.-t. Az egyetlen pályázó, az OTP e tenderre alapított vállalkozása, a Magyar Ingatlan Befektető Kft. 18,2 milliárd forintért jutott a diplomataépületekkel együtt a társasághoz. A Népszabadság szerint a privatizáció előtt az ÁPV Rt. által hivatalosan felkért tanácsadó 20 és 30 milliárd forint közé tette a CD Hungary értékét. A tanácsadó három lehetőséget vázolt fel: egyben eladni a céget valamennyi ingatlannal, külön az ingatlanokat értékesíteni vagy az első két változatot kombinálni. Mindemellett készült olyan szakértői lista is, amely a CD Hungary értékét 33 milliárd forintra taksálta. Ehhez képest a tenderre egyedüliként jelentkező OTP-cég első, 16,05 milliárd forintos ajánlata nem volt túl gáláns. Olyannyira nem, hogy az ÁPV Rt. könyvszakértői igazgatósága 17,86 milliárdban állapította meg azt a minimális vételárat, amely alatt az értékesítés jelentős vagyonvesztéssel jár. Az ÁPV Rt. a kezében lévő vagyonértékelés ellenére nem próbálta komolyabban felsrófolni a CD Hungary árát, hiszen az OTP-cégtől csak 18,2 milliárdot kért a tender sikeressé nyilvánítása fejében. Tehát az ÁPV alig 300 millió forinttal kért többet ahhoz az összeghez képest, ami alatt már biztos bukás lett volna a cégeladás.

A lap úgy értesült, hogy a privatizációs szervezet felügyelő-bizottsága az ügylet körülményeinek átvizsgálása nyomán tiszta vizet akar önteni a pohárba, és ingatlanszakértő bevonásával akarja tisztázni, történt-e jelentős vagyonvesztés a CD Hungary eladásakor. A javaslatról az ÁPV Rt. igazgatóságának kell döntenie.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy miért csak egyetlen pályázó indult a CD Hungary-tenderen. Az egymilliárdos bánatpénz és a sokmilliárdos vételár nyilvánvalóan megszűrte a pályázók körét. Sokak szerint nem csoda, hogy ezekkel a feltételekkel csak az OTP tudott elindulni, hiszen a tőkeerő mellett az elsőrangú banki kapcsolatok is kiemelt fontosságot kaptak. Ugyanakkor az ingatlanszakértői vélemény azt jósolta, hogy komoly pénzügyi vagy stratégiai befektetők fognak megjelenni. Nem így történt.

Mint ahogy a lap korábban megírta, a CD Hungary mára új tulajdonos kezébe került. Információk szerint már az OTP-leányvállalat tulajdonszerzésekor segítette a tranzakciót a most kapun belül kerülő Szinva 2001 Rt., amelynek egyik alapítója Hernádi Zsolt, a Mol Rt. elnök-vezérigazgatója volt, aki azonban a CD Hungary tényleges megvásárlásának idejére megvált érdekeltségétől és abban viselt tisztségétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik