Belföld

Veszélyben a pedagógusi fizetésemelés

Bár az oktatási tárca költségvetése jövőre magasabb lesz, a Fidesz aggályai szerint a szeptemberben megemelt pedagógusbérek kifizetésére sem lesz mindenütt elég fedezet. Az oktatási tárca politikai államtitkára szerint viszont a jövő évi költségvetés egyértelmű nyertese az oktatásügy.

A hazai oktatásnak jövőre 31 százalékkal több pénzt ad a költségvetés, ám ennek várható hatásait igencsak eltérően értékelik az ellenzéki és a kormánypárti politikusok – írja a Magyar Hírlap. Pokorni Zoltán, a Fidesz-frakció oktatási kabinetjének vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatási tárca 87 milliárd forinttal megnövelt támogatása csak látszólagos, a pluszpénz nagy részét ugyanis a bérek kifizetése, a belügyi tárcától átvett feladatok és az egyházi, alapítványi iskolák támogatása viszi el.

“Jövőre a tanárok egy fillér béremelést nem kapnak, kedvezőtlenül érintik őket az adótörvények is, így megkezdődik a pedagógusbérek értékvesztése” – hangoztatta a volt oktatási miniszter. Korábban a Pedagógusok Szakszervezete is kinyilvánította: miután a pótlékok sem változnak, 2003-ban legalább az inflációt ellentételező emelésre lenne szükség.
A tárca 2003-ban a béremelések fedezete nélkül is 18 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhat, amely az egész oktatásügyre jótékony hatással lesz – reagált az ellenzék felvetésére Hiller István, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára. A tárca illetékese szerint az oktatás felelősségteljes szereplői tisztában vannak a legutóbbi illetményemelés történelmi jelentőségével, s tudják, hogy a fizetések a ciklus végéig érik el a megfelelő szintet. Az oktatási tárca egyébként csak 2004-től növelné a pedagógusok szakmai és minőségi pótlékát, jövőre ezért a tanároknak olyan kedvezményekkel kell beérniük, mint a számítógép-vásárlásra vagy a továbbképzésekre adott adókedvezmények.

Pokorni Zoltán szerint ugyanakkor önkormányzati csődöket és jelentős pedagóguselbocsátási hullámot válthat ki az, hogy az önkormányzatok nem kapják meg azt a pénzt, amelyből teljes egészében ki tudnák fizetni a szeptemberben megemelt béreket. Ezt a hiányosságot egyébként az Állami Számvevőszék jelentése is megerősíti. A Fidesz politikusa szerint különösen a kistelepüléseket érinti hátrányosan, hogy az iskolák fenntartására szolgáló normatívák csak 25-30 százalékkal növekednek, amely mintegy 350 ezer gyermek iskoláztatását érintheti.

Ezt csak az állíthatja, aki a költségvetés elszigetelt adatait emeli ki – érvelt Hiller István. Valóban lehetnek olyan települések, amelyeknél az állami támogatás, valamint az adók helyben maradó része nem fedezi teljesen a béremeléseket – ismerte el a politikai államtitkár. Ezért nyújtották be azt a szocialista módosító javaslatot, amely egy speciális alapból kipótolhatná az érintett településeken hiányzó pénzt. Az ellenzék elfeledkezik arról is – mondta Hiller István –, hogy jövőre legalább száz rossz állapotú kistelepülési iskola felújítására lesz lehetőség. Az OM illetékese kiemelte azt is: a felsőoktatásban jövőre 50 százalékkal emelkednek az illetmények, amelyet teljes egészében áll a költségvetés – erre az elmúlt fél évszázadban nem volt példa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik