Belföld

Módosítják a tőkepiaci és a hitelintézeti törvényt

A magyar tőkepiac fejlődése, valamint az európai uniós jogharmonizáció további módosításokat tesz szükségessé a tőkepiaci szabályzásban - mondta Klemencsics Márta, a Pénzügyminisztérium képviselője a Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesületének oklevél-átadási ünnepségén.

Klemencsics elmondta, hogy a tőkepiaci törvényt érintő egyik javaslat szerint eltörölnék a tőzsdékben a 10 százalékos tulajdonosi korlátozást, ami megkönnyíti a nemzetközi együttműködésében a magyar részvételt. Az Országgyűlés bizottságai előtt van a törvénymódosító csomag, ami több jogszabályt érint, így a tőkepiaci törvény mellett a hitelintézeti törvényt, valamint a lakástakarék-pénztárakról és a biztosítókról szóló törvényt.

A befektetési szolgáltatóknál vezetett ügyfélszámlákon lévő pénz szabadabb felhasználását teszi lehetővé az a javaslat, hogy az ilyen számlán lévő pénzt az ügyfél ne csak a saját bankszámlájára, hanem bármely más megadott bankszámlára utalhassa. A javaslatok között szerepel a tőkepiaci szereplők által fizetett felügyeleti díjak átlagosan 50 százalékos csökkentése is. Egy másik módosítás erősítené a jegybank szakmai szerepét az elszámoló házak felügyeletében, összhangban a nemzetközi trendekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik