Belföld

Bizonytalanság a viszontbiztosítási piacon

A magyarországi biztosítók a korábbi gyakorlathoz képest későn, csak decemberben köthetik meg azokat a viszontbiztosítási szerződéseket, amelyekkel állományukat viszontbiztosítják, így még ma sem lehet tudni, hogy pontosan mekkora díjnövekedést eredményez a viszontbiztosítási díjak világszerte tapasztalható növekedése.

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) Lakás-, Ipari vagyon-, Élet- és Gépjármű-biztosítási tagozatainak vezetői a szövetség pénteki sajtóbeszélgetésén egyet értettek abban, hogy a viszontbiztosítási díjak emelkedése begyűrűzik – az életbiztosítási területet kivéve – minden biztosítási területre. Ugyanakkor hozzátették, a viszontbiztosítási díjak melkedésnek csak egyik oka a tavaly szeptember 11-én bekövetkezett, a világ biztosítási piacait is befolyásoló terrortámadás. A világ pénzpiacain tapasztalt kedvezőtlen jelenségeket fokozta a tőkekivonás: a nag direkt- és viszontbiztosítóknak ugyanis likviddé kellett tenniük befektetéseiket annak érdekében, hogy a kártérítéseket ki tudják fizetni.

Gidró István, a Mabisz Ipari Vagyonbiztosítási Tagozatának vezetője ehhez hozzátette, az utóbbi 10 évben folyamatosan csökkentek az ipari biztosítások díjai, egyre nagyobbra nyílt a bevállalt kockázat és a díj nagysága közötti olló, így mindenképpen várható volt a díjnövekedés. Már 2001 és 2002 között volt olyan szegmens az ipari vagyonbiztosítások területén, ahol 100-150 százalékos díjnövekedés volt tapasztalható, holott akkor még nem hatott a viszontbiztosítási díjak növekedése. Mindenesetre annyit biztosan lehet tudni, hogy 2003-ban várhatóan tovább szigorodnak a feltételek és nőnek a díjak az ipari vagyonbiztosítások területén – mondta Gidró István.

Kele József, a Mabisz Gépjármű-biztosítási Tagozatának vezetője elmondta, hogy bár a viszontbiztosítási díjak növekedése minden non-life biztosítási szegmensre hat, a társaságok abban eltérhetnek, hogy hogyan kezelik a megnövekedett díjfizetéssel kapcsolatos problémát. Lesznek olyanok, amelyek továbbhárítják az ügyfelekre – megnövelt díj formájában -, s lesznek olyanok is, amelyek megpróbálják a “saját megtartást” növelni – vagyis minél kisebb állományra kötnek viszontbiztosítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik