Belföld

200 ezres FIAT-tüntetés Torinóban

A FIAT központjában, Torinóban pénteken több mint 200 ezren tüntettek a konszern tervezett létszámcsökkentése ellen.

A tüntetők a FIAT szanálási tervének azonnali megváltoztatását követelték. A város irodáiban, vállalatainál és az iskolákban négy órán át szünetelt a munka. A súlyos pénzügyi helyzetbe került FIAT december 2-ától Olaszország-szerte drasztikusan csökkenteni akarja termelését és több mint 8000 dolgozót akar elbocsátani. Csak a cég torinói törzsüzemének 9000 dolgozójából 2700-t akarnak az utcára tenni.


A FIAT szicíliai, Termini Imerese-i üzemében is folytatódtak a
tiltakozások. A FIAT vezetése elsőként ezt az üzemet tervezi bezárni december 2-án. A dolgozókhoz itt globalizáció-ellenes tüntetők is csatlakoztak.


A kormány hétfőn találkozik a FIAT vezetésével, és utolsó kísérletet tesz arra, hogy rábírja a FIAT-ot, mondjon le a Termini Imerese-i üzem bezárásáról.


A dolgozók már hetek óta tiltakoznak a FIAT tervezett intézkedései ellen. Csütörtökön az észak-olaszországi aresei üzem dolgozói a milánói Malpensa repülőteret szállták meg, óriási káoszt teremtve. A közép-olaszországi Cassinoban is több száz FIAT-dolgozó szüntette be a munkát és zárta le a Róma-Nápoly autópályához vezető utakat.


A FIAT részvénye pénteken kora délután 2,46 százalékos
veszteséggel 9,17 euró volt a milánói értéktőzsdén. A papír 52 heti árfolyamcsúcsa 18,38 euró, mélypontja 7,77 euró volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik