Belföld

Az OECD szerint újabb visszaesés fenyeget

A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtökön rontotta előrejelzését az euróövezet gazdasági növekedésére, és figyelmeztetett, hogy a feldolgozóiparban újabb visszaesés fenyeget.

Az OECD által kiadott őszi Gazdasági Kilátások szerint az euróövezetben az idén 0,8 százalékos, jövőre 1,8 százalékos GDP-növekedés várható. Ugyanezt jósolta a múlt héten az Európai Bizottság is, ugyancsak rontva előrejelzését. Az OECD tavasszal, az áprilisban megjelent Gazdasági Kilátásokban, még 1,3 százalékos, illetve 2,9 százalékos gazdasági növekedést valószínűsített átlagosan az euróövezetnek erre az évre és jövőre. Az OECD mostani előrejelzése azon a feltételezésen alapul, hogy az Európai Központi Bank (EKB) az elkövetkező hónapokban fél százalékponttal csökkenti a tavaly november óta változatlan, 3,25 százalékos kamatminimumát. A szilárd fellendülés azonban még így is lassan alakul ki, a feldolgozóipar gyenge marad, sőt, újabb visszaesése fenyeget – írták a szervezet elemzői. Hozzátették: nem kizárható, hogy az euróövezeti gazdasági kilátások tovább rosszabbodnak, és akkor a közeljövőre várt fél százalékpontnál nagyobb kamatcsökkentésre lesz szükség.

Az OECD szerint az euróövezetben az átlagos gazdasági növekedés 2004-ben már elérheti a 2,7 százalékot, valamivel meghaladva az inflációmenetesen fenntarthatónak vélt 2,5 százalékos ütemet.

A szakértők megjegyezték, hogy az idén az export volt növekedés motorja az euróövezetben, de jövőre fellendülhet a lakossági fogyasztás is, miközben inflációs várakozások nincsenek – annak ellenére, hogy az üzleti várakozások idén a második félévben rosszabbodtak, különösen Németországban.

Németországról külön azt írták, hogy ott meg kell reformálni a munkapiacot és csökkenteni kell az állami támogatásokat, hogy az államháztartás növekvő hiányát ismét az euróövezetben megengedett 3 százalékos GDP-arányos szint alá szoríthassák. Az idei hiány a GDP legkevesebb 3,7 százaléka lesz, és jövőre is 3 százalék fölött lesz – jósolták az elemzők, pedig a német kormány 3 százalék alatti szintet ígért jövőre.

Németországnak 0,4 százalékos gazdasági növekedést valószínűsített csütörtökön az OECD erre az évre – a tavasszal jósolt 0,7 százalék helyett -, és 1,5 százalékot jövőre, a tavasszal valószínűsített 2,5 százalékos többlet helyett. A német kormány nemrég ugyancsak visszavette a tulajdon hivatalos GDP-növekedési várakozását, 0,5 százalékra, illetve 1,5 százalékra idénre és jövőre, az év eleje óta érvényben tartott 0,75 százalék és 2,5 százalék helyett. Az OECD 2004-re 2,5 százalék körüli növekedést becsült Németországnak. Jövőre még gyenge marad a lakossági fogyasztás és nagy a munkanélküliség – írták.

Az euróövezetben az idén átlagosan 2,2 százalékos infláció várható – meghaladva az EKB 2 százalékos riadószámát -, de a drágulás jövőre 1,9 százalékra lassul az év végére, tizenkét hónapra számítva, és 1,8 százalékra 2004 végére, az OECD szerint.

A munkanélküliség várhatóan 8,5 százalékos lesz átlagosan az euróövezetben jövőre az idei 8,3 százalék után, és ismét 8,3 százalékos 2004-ben – írták az elemzők. Szerintük a gazdasági növekedés nem lesz elegendő a munkaerő növekedését felszívni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik