Belföld

A Seagate jön az IBM helyére?

Több vezető számítógépgyártóval, illetve merevlemezgyártóval is tárgyal a Videoton új székesfehérvári beruházásokról. A Széles Gábor szerint még az idén "beérő" beruházási tárgyalások nyomán azonban csak egy vagy másfél év alatt lesz annyi új munkahely, mint amennyi az IBM távozásával megszűnik.

“Az év végéig lezárulhatnak a tárgyalások az IBM gyártósorainak átvételéről” – jelentette ki a Magyar Hírlap kérdésére Széles Gábor, a magyar számítástechnikai cég elnök-vezérigazgatója és többségi tulajdonosa. A vásárlás mellett szó van arról is, hogy “a három legnagyobb merevlemezgyártó cég egyike az IBM csarnokába telepíti a gyártását”.

A legnagyobb merevlemezgyártónak jelenleg a Seagate-et tartják, amely 16,7 millió winchestert gyártott le az év első negyedében. Úgy tudjuk: ez a cég tűnik jelen pillanatban a legvalószínűbb befektetőnek. A Maxtor 2001 egészében a szerverekbe és az asztali PC-kbe való merevlemezekből összesen 45,1 milliót szállított le, míg a Western Digital 29,1 milliót. A japán Hitachi – amely megvette az IBM merevlemezgyártó-üzletágát – lehetne még potenciális “versenyző”, ha annak termelése nem elsősorban a laptopokba és más elektronikus szerkezetekbe való különlegesen kicsi adattárolókra szorítkozna. Ezekből ugyanis kevesebb fogy, mint az asztali PC-kbe valók közül, s az IBM-gyár nagy volumenű termelésre szakosodott. Arról nem is szólva, hogy – iparági spekulációk szerint – éppen ennek a cégnek a kívánságára szűnik meg a székesfehérvári IBM gyár is.

Ezenkívül a világ egyik legnagyobb számítógépgyártójával is megbeszéléseket folytatnak egy számítógép-összeszerelő üzem Székesfehérvárra telepítéséről. E cég képviselőivel szintén decemberben tárgyalnak. Széles Gábor úgy vélekedett: rövid távon, azaz pár hónap alatt néhány száz munkahely jöhet létre, de bízik abban, hogy egy-másfél év alatt ugyanannyi embert tudnak majd foglalkoztatni, mint korábban, és fel tudják tölteni a Videoton tulajdonában lévő csarnokokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik