Belföld

Rontotta kilátásait a japán jegybank

A japán jegybank, a Bank of Japan közel egy éve első alkalommal rontotta előrejelzését a gazdasági fejlődésre. Az óvatosabb várakozást az amerikai gazdaság gyengélkedésével indokolta, mert az árt a japán export és az ipari termelés esélyeinek.

A japán gazdaság összességében stabilizálódott, de a kilábalással kapcsolatban növekszik a bizonytalanság - írták a jegybank elemzői a szerdán megjelent havi jelentésükben. Egy héttel ezelőtt jelentek meg a harmadik negyedévi adatok arról, hogy a japán gazdaság növekedése ismét lassul: a GDP 0,7 százalékkal nőtt az előző negyedhez képest, a második negyedévi 1 százalékos ütem után. Kedden az OECD is azt jósolta, hogy az idén egész évben végül is csökkenés, vagy stagnálás elé néz a szigetországi gazdaság, és az elkövetkező két évben is csak mérsékelt növekedésre számíthat.

A jegybank már nem fűz reményeket a fő gazdasági motor, az export javulásához az elkövetkező évben sem. Az amerikai gazdaság jelenlegi gyenge állapota és az iraki válsággal kapcsolatos aggodalmak megkötötték a japán vállalatok kezét üzleti terveik készítésekor. - Az export és a belföldi termelés mérséklődésének tükrében nem mutathatóak ki a fellendülés jelei - írta a BoJ elemzői szerdán.
[More on FT.com]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik