Belföld

Pozitív korrekciót várnak a tőzsdén, hároméves csúcson az euró

A keddi veszteséges tőzsdenap után további mínuszban nyitott a BUX, az elemzők ennek ellenére bizakodnak: az esés után pozitív korrekciót valószínűsítenek.

Szerdán 25,27 pontos veszteséggel 7581,03 ponton nyitott a BUX. Ennek ellenére a részvényárak emelkedésére számítanak szerdán a Budapesti Értéktőzsdén a megkérdezett szakértők. Varga Zsolt, a Postabank Rt. üzletkötője szerint a keddi 1,5 százalékos BUX-esés korrekciója várható, így ha nem is nagy értékben, de tovább erősödhetnek a magyar részvények. Kaposi Zsolt, az OTP Bank Rt. elemzője szintén úgy véli, a keddi visszaesés csak átmeneti volt, és az árfolyamok emelkedésére számít, főként a blue chip részvények piacán. Az elemző hosszabb távon is a részvényárak erősödését várja, mert véleménye szerint az uniós csatlakozással kapcsolatosan friss pénzek áramolhatnak a magyar részvénypiacra.

 Három éves csúcson az euró

 Az euró szerdán hároméves csúcsra drágult a jennel szemben a japán bankrendszerrel kapcsolatos aggodalmak felerősödése miatt. A dollárral szemben az euró négyhónapos csúcson áll. A zöldhasú árfolyama süllyedt a jennel szemben, miután elemzők véleménye szerint a Bank of Japan (BoJ) szerdán úgy döntött, hogy a pénzintézetek folyó betéteinek állománya a 15-20 ezer milliárd jenes sáv (125-166 milliárd dollár) felső szélén lehet. Ez azt jelenti, hogy a jelenleginél nagyobb mennyiségű pénz kerülhet ki a gazdaságba, ami erősítheti a jent, mert szilárdítja a bankok tőkehelyzetét.

Veszteséggel zártak kedden a New York-i tőzsde irányadó mutatói, amelyek azonban jóval napi mélypont felett fejezték be a napot részben az AT and T távközlési cég erős drágulására. A kezdeti nagyobb veszteséget részben az okozta, hogy borúlátóan nyilatkozott a kiskereskedelmi Home Depot és a vártnál nagyobb volt a szeptemberi amerikai külkereskedelmi hiány. Az amerikai értékforgalmazói szövetség elektronikus Nasdaq piacának technológiai papírokkal telített Composite indexe 1374,51 ponton zárt 1,4 százalék (19,18 pont) csökkenéssel. A 30 vezető iparvállalat DJIA mutatója 0,1 százalékkal (11,79 ponttal) 8474,78 pontra mérséklődött. A DJIA napi legnagyobb vesztesége 81,45 pont, legnagyobb nyeresége 60,27 pont volt.

A tokiói értéktőzsdén szerdán is emelkedő volt az irányzat és az irányadó részvényindex szerény nyereséggel zárt. A dollár erősödött a japán jenhez képest. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 94,36 pontos, azaz 1,13 százalékos emelkedéssel 8459,62 ponton zárta a napot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik