Belföld

Magyarországra helyezi gyártásának egy részét a Robert Bosch

A Robert Bosch, a világ második legnagyobb autóalkatrészgyártója kedden bejelentette, gazdasági okokból 2005 végéig 830 fővel csökkenti a hildesheimi üzemében dolgozók számát és a gyár termelésének egy részét Miskolcra helyezi át.

Mind több német cég törekszik arra, hogy termelését és befektetését Kelet-Európába vagy olyan térségekbe tegye át, ahol kiküszöbölheti a magas bérköltségeket és a merev németországi szabályzást – kommentálta az AP hírügynökség a Robert Bosch autóalkatrészgyártó németországi leépítési terveit és a gyártás részbeni Miskolcra helyezését. Miskolcon önindítók gyártásával foglalkozik a jövőben a cég.

A Bosch jelenleg mintegy 2 ezer dolgozót alkalmaz hildesheimi üzemben, ahol európai autógyártóknak készülnek alkatrészek. Az elbocsátásokra fokozatosan kerül sor, a társaság szóvivője szerint jövőre 110, 2004-ben 410 munkavállalójától lesz kénytelen megválni a Bosch. A cég azt közölte azt is, hogy a szakszervezetekkel egyeztet a létszámleépítés végrehajtásáról.

A Robert Bosch a folyó üzleti évben nem vár forgalomnövekedést és a jövő évben sem számol növekedéssel. A társaság a tavalyi évet 34 milliárd eurós forgalom mellett 1,4 milliárd euró adózás előtti nyereséggel zárta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik