Belföld

Újabb kamatcsökkentést vár a piac

Továbbra is kiemelkedő érdeklődés mutatkozik a magyar állampapírok iránt, a három hónapos diszkontkincstárjegyek 151 bázispontos hozamesése arra utal, hogy a piac további kamatcsökkentésre számít.

A hazai instrumentumok vonzerejét az sem tudta visszavetni, hogy az egyik vezető hitelminősítő leminősítette a forintban denominált államadósságot, és annak sem volt piaci hatása, hogy a jegybank legfrissebb inflációs jelentése jóval borúlátóbban ítéli meg a makrogazdasági helyzetet, mint a nyári elemzés.


A kedvezőnek semmiképpen sem mondható magyar makrogazdasági helyzet ellenére nem lankad a befektetők vételi kedve a magyar állampapírpiacon – állítja a Napi Gazdaság egy írása. A három hónapos futamidejű diszkontkicstárjegyek tegnapi aukcióján csaknem háromszoros túljegyzés mellett drámai mértékben, 151 bázisponttal zuhant a hozam a múlt hetihez képest.

A hétfői 50 bázispontos kamatvágásból a piac azt a következtetést vonta le, hogy a jegybank a korábbiakkal ellentétben már nem zárkózik el a csökkentéstől, és ennek megfelelően ezt be is árazta – mondta lapunknak Detrekői László, a CIB Értékpapír Rt. elemzője. Több szakértő szerint könnyen elképzelhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a cseh jegybank sorsára jut, azaz a piac nyomása miatt az elkövetkező hónapokban folyamatosan csökkentenie kell a hitelezés költségét.

A forint és a magyar állampapírok iránt mutatkozó kiemelkedő érdeklődést tegnap az sem tudta visszavetni, hogy a Standard & Poor’s (S&P) hitelminősítő A pluszról A-ra minősítette le Magyarország forintban denominált államadósságát. A döntés nem rengette meg a bankközi devizapiacot, az euró átmenetileg és mindössze 10-20 fillérrel erősödött.

A hitelminősítő indoklása szerint a leminősítést a fiskális folyamatok indokolják. A jövő évi 4,5 százalékos deficitcélt tarthatatlannak nevező S&P várakozásai szerint az idei GDP-arányos eladósodottság a 2001-es 53,1 százalékról 2002-re 56 százalék fölé nő, 2004-ben pedig a kormány által tervezett 3,0 százalék helyett 4,3 százalék lesz államháztartási hiány. Az utóbbi hetekben a nemzetközi hitelminősítők közül a Fitch leminősítéssel fenyegette meg Magyarországot, a múlt héten azonban a Moody’s felminősítette a devizaadósságot.

A hivatalos indoklástól valamelyest eltérő következtetést vont le az S&P tegnapi döntéséből a Pénzügyminisztérium (PM). A PM szerint az S&P lépése azt igazolja, hogy a szigorú monetáris politikával párosuló költségvetési expanzió rossz útra terelte a magyar gazdaságot, és megerősítette a tárcát abban a szándékában, hogy visszatér az egyensúlyi növekedés feltételeit megteremtő költségvetési politikához. A törekvéssel a kormány is egyetértett, amikor egy ebben a szellemben készült költségvetési javaslatot terjesztett be az Országgyűlésnek – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik