Belföld

Négyen pályáznak az Operaház élére

Szinetár Miklós, Dékány Endre és Marton Éva is pályázik az Operaház főigazgatói posztjára. Szakmai kuratórium javaslata alapján a kulturális miniszter dönt a pályázat határidejének lejártát követő harminc napon belül.

Szinetár Miklós megbízott főigazgató, Dékány Endre zeneszerző, és Marton Éva operaénekes is pályázott a Magyar Állami Operaház intendáns főigazgatói posztjára. A négy pályázó közül hárman járultak hozzá nevük nyilvánosságra hozatalához. A Magyar Állami Operaház intendáns főigazgatói posztjára kiírt pályázatra személyesen vagy postai úton november 13-án éjfélig lehetett benyújtani a jelentkezéseket. A jogszabály értelmében a főigazgató személyéről Görgey Gábor kulturális miniszter dönt, szakmai kuratórium javaslata alapján.

A kuratóriumnak kötelezően tagja az Operaház szakszervezetének és közalkalmazotti tanácsának delegáltja. A kulturális miniszter felkérésére gazdasági szakemberek, művészek és a szakma más képviselői is részt vesznek a kuratórium munkájában. A miniszter a pályázat határidejének lejártát követő harminc napon belül hozza meg döntését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik