Belföld

Interpelláció Papcsák Ferenc megbízásának ügyében

Az SZDSZ-es Világosi Gábor interpellációjában azt kifogásolta, hogy az az előző kormányzati ciklusban több olyan nagy összegű szerződést is kötöttek jogszabály-előkészítés címszó alatt, melyek mögött nem volt valódi teljesítmény. Kiss Elemér válaszában elmondta: korábban 750 millió forintot fizettek ki a MeH-nél ilyen célokra.

Világosi Gábor (SZDSZ) interpellációjában arról beszélt: az előző kormányzati ciklusban az informatikai kormánybiztosság több ügyvédi irodával kötött úgy nagy összegű szerződést, hogy a jogszabály-előkészítő tevékenységre szóló megbízások mögött nem volt valódi teljesítmény. Utalt arra, hogy Papcsák Ferenc jelenlegi fideszes képviselő irodája jogi tanácsadásért mintegy 200 millió forintot számlázott az kormánybiztosságnak, amelyből 20 millió forint volt a jövedelme.


Elmondta, 2001 augusztusában született megállapodás két ügyvédi irodával, hogy 120-120 millió forintos megbízási díj fejében jogi tanácsadással segítsék a kormánybiztosság munkáját. Tudomása szerint a díjak többszöri módosítás után elérték irodánként az 550 millió forintot. Világosi Gábor Papcsák Ferenc egy nyilatkozatából kiemelte, hogy a fideszes képviselő titoktartási kötelezettségére hivatkozva nem hozta nyilvánosságra a megrendelés tartalmát.

Az interpellációban a honatya érintette a MERT 2000 Rt. ügyét is, amely az eddigi információk szerint fiktív számlákat állított ki a Happy End Kft. részére a Millenniumi Országjáró című kiadvány előállításával kapcsolatban.

Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezető miniszter közölte, hogy az informatikai kormánybiztosság négy ügyvédi irodának összesen háromnegyed milliárd forintot fizetett ki. Hozzátette: a kormánybiztosság ezt a nagy összeget annak ellenére fizette ki, hogy saját jogi osztálya is volt. Jelezte, hogy a MeH valamennyi érintett ügyvédi iroda esetében megadta a titoktartás alóli felmentést.

A másik ügy kapcsán a miniszter kiemelte, hogy a Legfőbb Ügyészség a Happy End Kft., a MeH, illetve az Országimázs Központ valamennyi korábbi szerződését semmisnek nyilvánította. Elmondta, hogy a MeH-ben vizsgálják a szerződéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik