Belföld

A tervek felett a német költségvetés hiánya

Gerhard Schröder német kancellár 2003-ban 18,9 milliárd euró költségvetési deficittel számol a korábban tervezett 15,5 milliárd helyett, az idei évre tervezett hiány pedig tovább növekszik 13,5 milliárddal, és a teljes hiány összesen 34,6 milliárd euró lesz az év végén.

Schröder hétfőn Berlinben Hans Eichel pénzügyminiszterrel közösen sajtóértekezleten világította meg az államháztartás helyzetét, és megerősítette: a kormány jövőre egységesen 15 százalék adót akar kivetni a részvények, befektetési jegyek és a nem saját célra használt ingatlanok eladásából származó tőkenyereségre. Elemzők rámutatnak: az adó tulajdonképpen csak 7,5 százalék lenne, mert a kivetés alapja a tőkenyereségnek a fele.


A vállalkozói képviseletek kezdettől bírálják a tőkenyereség-adó kiterjesztését, mondván, hogy az nagyobb osztalékfizetésre ösztönzi a vállalatokat a befektetők megőrzése érdekében, vagyis kevesebb fog jutni fejlesztésre, beruházásokra. Az adócsomagot a parlamentnek is el kell fogadnia. Eichel megerősítette, hogy 2006-ra egyensúlyos költségvetést és egyensúlyközeli államhárztartást akarnak elérni. Az EU olvasatában az egyensúlyközeliség legföljebb 0,5 százalékos államháztartási deficitet jelent. A német államháztartás hiánya az idén Eichel szerint a GDP 3,7 százaléka, az EU-bizottság szerint a 3,8 százaléka lesz. Az euróövezeti tagság feltétele: legföljebb 3 százalék. A kancellár kijelentette: a német államháztartás nehéz helyzetben van, s ugyanez mondható el a középtávú pénzügyi tervezésre. Mindennek oka az adójövedelmek csökkenése és a kedvezőtlen világgazdasági környezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik