Belföld

Jövőre már bővülhet az IT-piac

Az IT-kiadások közel két éve hanyatlanak, az IDC piackutató cég szerint azonban az idén sikerül elérni a mélypontot, és 2002-ben stabilizálódnak az olyan szektorok eladásai, mint a hálózati berendezések és a szoftverek, 2006-ig pedig sikerül visszaállni a 2001 előtti növekedési szintekre.

2002-ben a globális IT-kiadások újra növekedésnek indulnak, bár közel sem érik el a 2000-ben elért 11,5 százalékos szintet. 2005-re a kiadások növekedési üteme eléri a 10 százalékot.
Azonban az IDC óvatos a megjósolt fellendülés részleteit illetően. A PC-eladások csökkenése tovább folytatódik és az IT kiadások továbbra is bizonytalanok maradnak Európában és Latin-Amerikában a gyenge gazdaság miatt. Az IDC jelentésében figyelmeztetett arra, hogy a politika, a háború veszélye és a gyenge világgazdaság miatt az IT-kiadások borotvaélen táncolnak, közölte Stephen Minton, az IDC kutatási igazgatója. A legrosszabb esetben az IT-kiadások tovább csökkennek az idén, és a fellendülés csak 2004-ben indul el.

Az IDC szerint a szoftverek és a kapcsolódó tanácsadási szolgáltatások forgalma fogja átbillenteni az IT-kiadásokat a pozitív oldalra. A legnagyobb nyertesek ezen a területen a front-office szoftverek és biztonsági szoftverek lesznek. 2006-ig a szoftvereladások éves növekedése 10 százalék körül lesz. Az IT-szolgáltatási piac a szoftverekkel párhuzamosan fog nőni, mivel a vállalatoknak segítségre lesz szükségük azon alkalmazások használatához, amelyek a szerverkonszolidációt kezelik vagy amelyek a webszolgáltatásokkal kapcsolatosak.

A tárolási eszközök eladásai is várhatóan újra növekedést érnek el, de ez sajnos a kevés ilyen területek egyike a globális hardverszektoron belül, amely több mint 20 százalékkal esett vissza 2001-ben, közölte az IDC. “Eddig 2002 nem volt sokkal jobb ennél. Bár lassult a visszaesés mértéke, még így is kétszámjegyű lesz a csökkenés” – mondta Minton.

A PC-piacon nem jelentkeznek a fellendülés jelei és nem várható a visszatérés a 2001 előtti növekedési szintekre 2006-ig. Bár az eladások volumene várhatóan emelkedik, az új PC-k eladásából származó forgalom jövőre alacsonyabb lesz, mint az idén. Az IDC szerint előfordulhat az, hogy a PC-forgalom akár 12 százalékkal is csökken 2004-ben, mivel a főbb piacok telítettek.
A földrajzi régiókat tekintve a várakozások szerint a következő négy évben az IT kiadások legnagyobb mértékű növekedése Kínában és Indiában lesz. Ugyanakkor Minton ezeket az országokat “kiszámíthatatlannak” nevezte, mivel nagyon nehéz betörni ezekre a piacokra. Ugyanakkor az IT-eladások Európában, Japánban, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában el fognak maradni az USA mögött, mivel folyamatos gazdasági nehézségekkel küzdenek ezek a régiók.

Az IDC azt is megjegyezte, hogy Európában növekedni fog a vezeték nélküli integrált eszközök (például intelligens mobiltelefonok és kéziszámítógépek) forgalma. 2006-ig a vezeték nélküli integrált eszközök forgalma Európában körülbelül háromszorosa lesz az USA-énak.

Steve Balentine, a Remedy marketingigazgatója szintén reménykedik a fellendülésben, de az IDC konferencia után elmondta, hogy a piackutató vállalat előrejelzései optimizmuson alapulnak. Balentine világosan érzi a gyengült szoftvereladások hatásait: a 2000 előtti kétszámjegyű növekedéshez képest 2001-ben sikerült elérni a zéró növekedést. A Remedyt most vásárolja fel a BMC Software, miután a szoftvergyártó Peregrine Systems szeptemberben csődvédelmet kért.

“Úgy vélem, hogy az IDC előrejelzései összességében túlzottan optimisták. Sok cégnél probléma a technológia özöne, ezek várhatóan nem fognak további hardvereket és szoftvereket vásárolni. Több vállalat az utóbbi két évben is elég sokat vásárolt, és most azzal van elfoglalva, hogy ezek az IT eszközök működjenek. Miért növelnék IT-kiadásaikat?” – véli Balentine.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik