Belföld

Mégis lesz 2005-től kétszintû érettségi

Két fázisban vezeti be az oktatási tárca a kétszintű érettségit: 2005-ben még a jelenlegi tananyagból tehetnek alap- vagy emelt szintű vizsgát a diákok, 2007-ben viszont már egy újabb, modernebb követelményrendszerre épül majd a kétszintű matúra – nyilatkozta a Népszabadságnak Hiller István, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára.

A kétszintű érettségi 2005-ös bevezetése sokáig kétséges volt, mert a tárca új vezetése úgy gondolta: az előző kormány által kidolgozott követelményrendszerben túlzott tantárgyi maximalizmus érvényesül.

Hiller István elmondta: a most 10. osztályba járó diákoknak legkésőbb az érettségi tanévének elejéig kell eldönteniük, melyik szintet választják. Az államtitkár szerint a kétszintű érettségi bevezetésére azért van szükség, mert a tíz év alatt megháromszorozódott hallgatói létszám miatt a felsőoktatási felvételi vizsga már nem tudja betölteni eredeti funkcióját. Az új érettségi rendszerben azonban az emelt szintű vizsga kiváltja a felvételit: a felsőoktatási intézmények nem tarthatnak külön vizsgákat. Az érettségin elért eredményeket átszámítják pontokra, s az egyetemek, főiskolák ez alapján rangsorolják majd a hozzájuk jelentkezett diákokat.

Hiller István leszögezte: függetlenül attól, hogy egy diák mely felsőoktatási intézményben milyen szakon kíván továbbtanulni, idegen nyelvből mindenképpen kell majd emelt szintű érettségit tennie. A szaktárca a követelményrendszerről és a részletekről folyamatosan konzultál a felsőoktatási szféra szereplőivel – írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik