Belföld

Klinikai tesztelésen egy új HIV-gyógyszer

Megkezdődtek a klinikai próbák az első olyan HIV-vakcinával, amely komplex összetételénél fogva a fertőzések 90 százalékára jelenthet megoldást, amennyiben sikeresnek bizonyul.

Az amerikai fertőző betegségek és allergia nemzeti intézet (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID) kutató által kifejlesztett HIV-vakcina az AIDS kialakulását okozó vírus három legfontosabb változatának (A, B, C) genetikai anyagából tartalmaz részleteket. E három változat felelős az összes vírusfertőzés 90%-áért világszerte. “Ez az első multigénes HIV-vakcina, amely a klinikai próbák szakaszába lépett, így fontos mérföldkőnek számít a HIV-vakcinák történetében” – nyilatkozta Anthony S. Fauci, a NIAID igazgatója.

A DNS-alapú vakcina az eddigi vizsgálatok során igen hatékonynak és biztonságosnak bizonyult. A vakcina a HIV-vírus négy génjének módosított változataiból tartalmaz részleteket (gag, pol, nef és env jelzésű gének). Az eddigi tapasztalatok alapján génszakaszok – illetve a róluk készülő fehérjék – alkalmasak immunválasz kiváltására, ám nem képesek fertőzés kialakítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik