Belföld

Márton napi cuvée 2002, Szőke Mátyás

Az újbor eseménnyé stilizáláisa is francia ötlet, természetesen. Az újbor értelemszerűen kevesebbet tud, mint az óbor, minthogy ideje sincs elmélyülni, érlelődni egy hordó héjában.

Márton napi cuvée 2002, Szőke Mátyás 1

Friss gyümölcsként kerül piacra, ez a cél, a gyors haszon, és annak pénzen túli értékké stilizálása. Ez akkor megy, ha a cégér mögött van bor; ahogy sikeres marketinget csak jó minőségre lehet bazírozni, ezt az újbor-ügyet sem lehetne eladni, ha nem lenne benne tényleg valami.

Ez a valami pedig az újbornak a gyümölcsös frissessége, ami vigasztaló fényként hasít a visszataszító november depresszív éjszakájába, a skorpió havának összes búval bélelt tulajdonságát enyhítendő.

Az újbor, a primőr, a nouveau, a vino novello, a cape nouveau blanc ősanyja, a beaujolais Beaujolais-ről kapta nevét, mely a Saone és a Loire közötti dombos térséget jelöli, amely pedig a Beaujeu grófok birtoka volt, ezért, hogy az itt préselt lé neve bozsó-lé. A legelső Bozsó, Bérard is már a borbiznyákban nyomult a kilencszázas évek derekán, azóta a bor a lényeg itten. Lényeges mozzanat továbbá, hogy épp’ ezer évre rá Georges Dubouf bennszülött bozsoléi borász arra gondol, hogy a szükségből erényt kéne kovácsolni, és az itt fakadó vékonyka cuccot mindenkit megelőzve piacra kéne dobni, a vastag burgundi meg bordói borok előtt, mint friss, gyümölcsös, az őszbe tavaszt hozó izét. Azóta, az immár múlt század utolsó fertályában ez világtrenddé vált, mármint a vékony, felületi, színes, reduktív, friss, gyümölcsös borok paradigmája, de ez nem rontotta az újbor pozícióját és a köré kiépülő cirkuszt. A beaujolais jellemző technikája a szénsavas maceráció, amit Flanzy és fia kísérletezett ki Franciaországban; lényege valami olyasmi, hogy az ép fürtöket-szemeket kíméletesen szénsavpárna alatt erjesztik, így a szőlőszemekben intracellulárisan sajátosan gyümölcsös aroma- és ízvilág képződik.

Amit mi is mímelünk, összekötve a népi hagyomány újbor-vedelő, libát és mindent nyakló nélkül faló magyar népi ünnepével, Szent Márton napjával, mely hétfőn vala, szintén az elhatalmasodó sötét elleni ötletes fellépés jegyében. Bock úr, Gál Tibor, Malatinszky és a Vylyan is újborozik az idén, de a legelső, akit észleltem, Szőke Mátyás Gyöngyöstarjánból, az ő igazán szép újbora mindenkit megelőzött talán.

Igazán szép, mert profi, kerek és lágy, simogató bor, melynek ez a málnás lágyság-kerekség a fő erénye. Elegánsra hangolt cucc ez, nem bonyolult, a lágyra kerekített savak tiszta, dúr akkordja, mely szép utóízzel, a táj ízével int búcsút a nyárnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik