Belföld

Körvonalazódik a lengyel nemzeti olajkonszern

A lengyel kőolajipari privatizáció újabb fordulata arra enged következtetni, hogy két legnagyobb cég - a PKN Orlen és a Rafineria Gdanska - privatizációja helyett most inkább egy nemzeti óriás konszern létrejötte prognosztizálható.

Ha a brit Rotch Energy és a lengyel PKN Orlen közös vételi ajánlatát elfogadják, a gdanski kőolaj-finomító 75 százalékos
részvényértékesítése 2003 második negyedévének végén zárható le – közölte csütörtökön Varsóban a lengyel olajágazat privatizációjáért és szerkezetátalakításáért felelős Nafta Polska elnöke. Maciej Gierej a PAP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a Rafineria Gdanska eladásáról zajló tárgyalásokkal párhuzamosan a Nafta Polska arról is döntést hoz, milyen módon értékesítse az első számű lengyel olajcég, a plocki PKN Orlen általa birtokolt 18 százalékos részvénypakettjét: nyilvános tőzsdei kibocsátással, ágazati befektetőnek történő eladással vagy a közép-európai olajágazat széles értelemben vett konszolidációja keretében végrehajtott részvénycserével. Ha a Rafineria Gdanska eladása nem járna eredménnyel, a Nafta Polskának alternatív megoldásai vannak a cég jövőjére. Számbajöhet egy új olajközpont kialakítása a gdanski cég körül, vagy tőkeemelés és újrészvény-kibocsátás a varsói tőzsdén, netán a lengyel finomítók “klasszikus fúziója”.


A Nafta elnöke tájékoztatást adott arról is, hogy az úgynevezett déli finomítókat, vagyis Jaslót, Czechowicét és Glimart az olaj- és parafinüzlet mentén szeretnék konszolidálni. A három finomítóból leválasztva létrehoznának egy parafint gyártó társaságot, és az ebben való részvételre felkérnék a Rafineria Gdanskát és a PKN Orlent. A Nafta ezenkívül tárgyalásokat folytat a Lengyel Olajbányászati és Gázipari Vállalattal (PGNiG) is a társaság esetleges részvételéről a lengyel nehézvegyipar szerkezetátalakításában.


A lengyel kőolajipari privatizáció újabb fordulata arra enged következtetni, hogy két legnagyobb cég – a PKN Orlen és a Rafineria Gdanska – privatizációja helyett most inkább egy nemzeti óriás konszern létrejötte prognosztizálható. Korábban ez a lehetőség nem volt valószínű, annál is kevésbé, mert a két cég részvénycsomagját külön pályáztatta az akkori kormányzat. Jellemző, hogy az előző kormánytól még a magyar Mol kapott a PKN-pakettre kizárólagosságot. Ezt a döntést a jelenlegi kormány előbb visszavonta, majd az egész ügyletet felfüggesztette, s a lengyel privatizációs törvény megváltoztatásával lehetőséget teremtett arra, hogy a PKN Orlen is részt vegyen a gdanski kőolaj-finomító többségi részének megvásárlásában, amelyre egyébként szintén pályázik a Mol. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik