Belföld

Újságírók börtönben – a legtöbben Nepálban raboskodnak

Hivatása gyakorlása miatt jelenleg 110 újságírót tartanak fogva szerte a világon. Bebörtönözték őket, mert gyakorolták a szabad tájékoztatásról szóló jogaikat - tudatta csütörtökön Berlinben az újságírók nemzetközi jogvédő szervezete, a Riporterek Határok Nélkül a börtönben lévő tollforgatóknak szentelt világnap alkalmából.


Csak Nepálban 19 újságírót tartanak fogva, Mianmarban (a volt Burmában) 15, Kínában 11, Iránban pedig 10 hírlapíró raboskodik. Sok újságíró éveket tölt börtönben szabályos igazságügyi eljárás nélkül. Számos országban már a hivatalos változattól való kis eltérés is a sajtó napszámosainak szabadságába kerülhet. Példaként a 72 éves Win Tin mianmari zsurnaliszta esetét említette a jogvédő szervezet, akit röviddel a demokráciát követelő mozgalom véres leverése után őrizetbe vettek és 20 év börtönre ítéltek.

A hatalom által nem kedvelt újságírókat azonban nemcsak a diktatúrákban kezelik bűnözőként. Olyan országokban is, mint Törökország, Tunézia és Oroszország egyre többször fordul elő, hogy riportereket fogságba vetnek, ha az állam számára kényelmetlen témákat feszegetnek és visszás helyzetekről számolnak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik