Belföld

Brüsszel szerint a belépőknél még várhat az euró

Európai uniós illetékesek szerint a hamarosan taggá váló országoknak nem kellene elsietniük az euróövezethez való csatlakozást - írta csütörtökön a Financial Times. A londoni üzleti lap kontinentális kiadásában arról közölt áttekintést, hogyan készülnek és mikorra számítanak az euróövezeti tagságra a 2004-es EU-csatlakozásra esélyes országok.

A valutaunió lelkes hívei azt mondják, a lehető legkorábban, már 2006 körül kellene csatlakozniuk. Azzal érvelnek, hogy a tagságra készülő országok kicsi és nyitott gazdaságok, amelyek a kereskedelem révén máris beépültek az EU-ba, ezért csak nyerhetnek a közös valutával járó stabilitással.

Az ellenzők szerint az euró érett gazdaságokra szabott pénzügyi kényszerzubbony, amely legalább 2010-ig nem illene a nemrég rendszert váltott országokra. Az EU-ban egyelőre csak halkan jutnak kifejezésre a korai csatlakozással kapcsolatos aggodalmak – jegyzi meg a lap, amely szerint uniós illetékesek a csatlakozási szerződések jövőre esedékes ratifikálása előtt nem akarják ezzel is nehezíteni a tagjelöltek helyzetét.

Más véleményen van Willem Buiter, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezető közgazdásza. Szerinte a tagjelölteknek már most, az EU-csatlakozás előtt be kellene vezetniük az eurót. – Semmilyen érv nem szól a várakozás mellett. A kereskedelem és a tőkeáramlás előtt nagymértékben nyitott kis gazdaságok számára a nemzeti pénzügyi önállóság költséges és felesleges luxus – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik